KUHAJ JOŠ BOLJE

Kuhate li i vi ovih dana prvu sarmu sezone? Nedavno smo otkrili trik koji je promijenio sve, ovako ispadne još bolja

Primijetili smo da su se ovih dana mnogi bacili na kuhanje prve sarme sezone pa nam se učinilo zgodnim upravo sada s vama podijeliti dobar trik

Čini se kao da smo jedva dočekali hladnije dane da u kuhinju unesemo prvi kilogram kiselog kupusa, izvadimo najveći lonac koji posjedujemo i bacimo se na motanje omiljenih nam sarmi. Vjerujemo da već imate provjereni recept po kojem je radite, možda ste ga čak i naslijedili od iskusnih kuharica i kuhara u obitelji, no nedavno smo otkrili trik koji sarmu čini još boljom, a ne oduzima previše vremena. Štoviše, da izvedete ovu ideju pomoći vam može čak i vaš mesar kod kojeg nabavljate mljeveno meso.

image
Berislava Picek/Cropix/

Naime, u jednom razgovoru s našom suradnicom Slavicom Šagolj, nakon što smo ispraznili lonac njezine fantastične sarme, ova nam je kreativna kuharica otkrila kako u smjesu s mesom dodaje komadiće slanine. Nekoliko mjeseci kasnije, kada smo prošle godine radili priču o sarmi iz pećnice s ekipom iz Ježeve kućice na zagrebačkom Maksimiru, sličan savjet dao nam je i tamošnji kuhar Stefan Prelić. No, umjesto da sam sjecka slaninu, rekao nam je kako u mesnici jednostavno zamoli mesara da, kada melje svježe meso, u stroj ubaci i koji komad slanine. Na taj način meso postaje sočnije, bogatije okusom, a cijela sarma dobiva jednu novu dimenziju.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Budući da nam obilazak tržnice nije strana aktivnost i vrlo je rado ponavljamo iz vikenda u vikend, vrlo brzo nakon toga svratil smo do svog mesara i cijelu stvar odlučili testirati. Ekipa iza pulta bez problema nam je samljela meso s malo slanine, a usput smo uzeli i cijeli manji komad slanine te kobasice koje smo potom isto ubacili u sarmu.

Kako smo već bili u obilasku tržnice, odmah smo svratili i do Anđelke Trdić, vjerojatno najpopularnije prodavačice kiselog kupusa na zagrebačkom Dolcu, kupili glavicu i malo rezanog zelja pa se zadovoljni zaputili u vlastitu kuhinju. Moramo li uopće govoriti kako smo upravo taj put napravili jednu od najboljih sarmi u svom životu?

image
Marko Miscevic/Cropix

U nastavku vam ostavljamo poveznice na recepte za klasičnu i sarmu iz pećnice i, dok čekamo da se ponovno vrati na meni Ježeve kućice, savjetujemo vam da slijedite primjer mnogih i već ovih dana otvorite sezonu i u svojoj kuhinji. Rekli su nam i mudriji od nas - za dobru sarmu nikad nije rano.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:33