SARMA IZ PEĆNICE

Umjesto u loncu, sarmu ovog puta pripremite u limu za pečenje, ostaje slasna i sočna

 Marko Miscevic/Cropix
Glavni chef restorana Ježeva kućica otkrio nam je kako sarmu iz pećnice radi njegova majka Slađana, a danas i on sam

Za sarmu:

3 kg mljevenog mesa (50% junetine, 50% svinjetine)

4 glavice luka

500 g mrkve

češnjak

lovorov list

sol

papar

1 žlica mljevene crvene paprike

špek

domaći kiseli kupus

300 g riže

Za tekućinu za podlijevanje:

temeljac (od goveđih kostiju)

koncentrat rajčice

češnjak

špek

Najprije pirjajte luk i naribanu mrkvu. Dodajte meso i pirjajte dalje na laganoj vatri dok se meso dobro ne zapeče. Na kraju dodajte sol, papar, žlicu mljevene slatke paprike, sitno nasjeckani češnjak, nekoliko listova lovora i rižu. Smjesu ostavite da se ohladi i nakon toga motajte sarme. Kada ste ih smotali, u posudu za pečenje složite najprije narezani kiseli kupus i kožu od špeka, preko toga složite sarme taman toliko gusto da se mogu podliti. Tekućinu za podlijevanje napravite tako da najprije popržite sitno sjeckani špek, zatim dodate koncentrat rajčice i sitno nasjeckani češnjak. Kada se koncentrat dobro zaprži, dodajte goveđi temeljac i podlijte sarme. Sarme pecite na 190 stupnjeva prekrivene folijom 1 sat i 45 minuta. Nakon toga maknite foliju i pecite ih na 160 stupnjeva još 40-ak minuta.

Savjet!

Količine češnjaka, soli, papra i špeka prilagodite vlastitom ukusu. Volite li moćnije okuse, svakako dodajte više slanine i češnjaka, a u suprotnom ostanite umjereni.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:19