GDJE JESTI U ZADRU

S terase ovog restorana puca predivan pogled, a dobar odabir uvijek će biti morska predjela

 Privatna Arhiva/
Tražite li u jelima ipak nešto više uzbuđenja, isprobajte njihov degustacijski meni

Iako je pogled s terase zadarskog restorana Foša jedan od ljepših u gradu, ljetne vrućine nikako mu ne idu u prilog pa je naš prijedlog da svoj posjet planirate za rano predvečerje, kad sunce više ne udara tako žestoko u terasu. Čim smo sjeli, konobari su nas dočekali s pozdravom iz kuhinje, što je u našem slučaju bila ukusna hladna juha od krastavaca, kao i košaricom kruha i peciva koje sami peku te maslinovim uljem.

Dobrodošlicu naplaćuju u obliku couverta (30 kn), što je jasno naznačeno u meniju pa ne bi trebalo biti iznenađenje kada stigne račun. Za predjelo smo odabrali škamp i kamenicu (140 kn), odnosno carpaccio od škampa s naribanom kamenicom, gelom od zelene jabuke, uljem od kopra i čipsom od aromatizirane riže, kao i sashimi od odležane tune poslužen s majonezom od ježa, orange ponzu umakom i wasabijem (160 kn). Škampi su bili nježni i slatkasti, a kontrast carpacciu davao je intenzivno zeleni gel od jabuke doista jakog okusa, kao i ulje kopra koje nam je bilo suvišno. Nepce su osvježavale perlice od octa, kao i tek pokoja borovnica i ribizl upotrijebljeni kao dekor. Carpaccio je bio jedini slijed u skladu s idejom visoke kuhinje kojoj Foša teži, na čemu bi ipak trebali poraditi.

image
Privatna Arhiva/

Odležana tuna bila je izvrsna okusa, meka i podatna, iako je cjelokupno predjelo zapravo bilo dosta neutralno, ponzu umaku usprkos. Budući da nisu imali željeni riblji tris zato što su, kako su nam rekli, prethodni dan prodali većinu ribe, rakova i muzgavaca, za glavno jelo odabrali smo porciju jadranskih liganja (176 kn) koje smo uparili s povrćem s gradela (40 kn), kao i odrezak od tune poslužen s rimskim njokom i espumom od plavog sira (180 kn). Na tanjuru su stigle tri goleme lignje i nekoliko manjih, fino pečene i ukusne, dok su za prilog pripremili pečene kriške paprike babure te kolutove patlidžana i tikvica. Cijelo je jelo i okusom i prezentacijom predstavljalo klasičnu kombinaciju kakvu biste pripremili za obiteljski roštilj.

image
Privatna Arhiva/

Tunu smo naručili srednje pečenu, no došla je ipak pečena do kraja, s većim rimskim njokom koji je imao finu koricu od parmezana i kremastu sredinu što nam je, nažalost, spalila nepce koliko je bila kipuća. Možda smo za malo uzbuđenja na tanjuru ipak trebali odabrati degustacijski meni.

FOŠA

Adresa: Ulica kralja Dmitra Zvonimira 2, Zadar

Hrana: 7/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 7/10
Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26