GDJE NA RUČAK?

Nude burgere s gljivama i losos bez lososa i ljudi ih obožavaju! Ovo je trenutno top 5 vege adresa u Zagrebu

Izdvojili smo pet mjesta gdje se jede dobra veganska i vegetarijanska hrana, neka su hit već godinama, a neka to tek postaju...

Posljednjih nekoliko godina vegetarijanska i veganska restoranska scena u Zagrebu sve se više širi. Od početnih nekoliko već dobro poznatih adresa i uz tek pokoju opciju iz dostave, tako smo danas došli do itekako popularnih restorana u koje rado svraćaju čak i oni bez ikakvih restrikcija u prehrani. Iako je restorana tog tipa za jednu metropolu, posebice u usporedbi s gradovima u susjednim zemljama, još uvijek nedovoljno, ovim tempom i ta bi se scena mogla sve više širiti pa onima koji izbjegavaju proizvode životinjskog podrijetla još malo olakšati uživanje u dobroj hrani. U nastavku donosimo listu s četiri provjerene adrese s dobrom veganskom i vegetarijanskom ponudom jela.

NAJBOLJI VEGANSKI BURGERI U GRADU

Ne sjećamo se kada je posljednji put neki veganski restoran u tako kratkom roku primio toliko pohvala kao što je to slučaj s BEKIND. restoranom na zagrebačkoj Ilici. Počeli su kao lokal sa skromnom ponudom od tek nekoliko malih zalogaja, a razvili se u mjesto koje se rado preporučuje i koje mnogi svrstavaju među najbolje veganske opcije u gradu. Hit je njihov burger s prženim bukovačama, a nedavno smo isprobali i njihovu popularnu kremastu tjesteninu s (veganskim) sirom. Naše dojmove možete pronaći ovdje.

ADRESA: Ilica 75

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

ADRESA S KOJOM NE MOŽETE POGRIJEŠITI

Kada ogladnite u samom centru grada i učini vam se da se sa svih strana nude samo mesne opcije, zaputite se u Radićevu ulicu i već na početku dočekat će vas Oaza Joyful Kitchen. Ovo mjesto idealno je za usputni ručak koji nije samo brza hrana, porcije su prilično velike i zasitne, a cijene poštene. Njihov meni možete pronaći i na službenoj stranici, a za više detalja svakako ih zapratite na društvenim mrežama.

ADRESA: Ulica Pavla Radića 9

image
Berislava Picek/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

JOŠ JEDAN HIT IZ CENTRA

Tko god je u posljednje tri godine ušao u Broom 44 na zagrebačkom Dolcu, nije ostao razočaran ponudom jela, ali niti pića. Ovdje se nudi specialty kava, kvalitetni čajevi i cijeđeni sokovi, a meni prilagođavaju sezoni i onome što je u tom trenutku dostupno na samoj tržnici. Što god isprobate, vjerujemo da nećete ostati razočarani, ali uvijek dobar odabir bit će njihove hrskave štrudlice, a budući da je Broom 44 vegetarijanski, a ne veganski bistro, ne možete pogriješiti niti s jednostavnijim kombinacijama koje uključuju jaja.

ADRESA: Dolac 8

image
Neja Markicevic/Cropix

NAJBOLJI FALAFEL U GRADU

Iako nude samo jednu vrstu jela, sočan i hrskavi falafel, Falafel, etc. već je godinama jedno od popularnijih na zagrebačkoj vege sceni. Rade najbolji falafel u gradu, a pakiraju ga u tanko pecivo ili u salatu te kombiniraju s umacima. Birati možete između tri vrste kuglica od slanutka - klasik, s batatom i s ciklom. Osim toga, nude i odličan prženi batat te humus, koje možete naručiti zasebno. Cijene se kreću oko 7 eura za falafel sendvič i salatu, kombinacija humusa, kruščića, ukiseljenog povrća i falafela koštat će vas oko 6 eura, a samo humus s ukiseljenim povrćem i kruščićima oko 5 eura. Falafel možete naručiti i po komadu i koštat će vas manje od 1 eura. Dobra je vijest i da njihova jela možete naručiti putem dostavnih servisa.

ADRESA: Ulica Andrije Žaje 60

image
Marko Miscevic/Cropix

LOSOS BEZ LOSOSA I NOVO MJESTO

Posljednjih nekoliko mjeseci puno pohvala čuli smo i na račun nedavno otvorenog Superplanty restorana. Smješten na Trgu Vlatka Mačeka 2, ovo mjesto postalo je prilično popularno u vrlo kratkom roku, a za to je uglavnom zadužen njihov tost s veganskim lososom koji rade od mrkve, a koji su nahvalili svi koji su ga isprobali. Rade ga sa sourdough kruhom, mariniranom i pečenom mrkvom te namazom od indijskih oraščića. Osim ovog hita, nude i kajganu od tofua, smoothie bowl i različite napitke. Cijene jela kreću se od 8 do 11 eura.

ADRESA: Trg Vlatka Mačeka 2

image
Superplanty Facebook
image
Superplanty Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:11