KARZAIJEV BRAT PORIČE

Skandalozna prijevara: Afganistanska elita iz banke ukrala 900 milijuna dolara!

Iz najveće afganistanske banke izvučeno je više od 900 milijuna dolara, a u velikoj prijevari sudjelovali su šefovi, osnivači, vlasnici, pa čak i braća predsjednika i potpredsjednika.

Istraga o beskamatnim zajmovima koji nikada nisu vraćeni završila je nakon pune dvije godine, a zbog skandala su pred sud izvedene 22 osobe.

Više od 800 milijuna dolara ukradenog novca otišlo je u džep 12 osoba i sedam tvrtki povezanih s njima.

Skandal o korupciji došao je do javnosti 2010. Tisuće Afganistanaca pohrlilo je u banku, izbili su ulični neredi, a tamošnje gospodarstvo je dovedeno je na rub sloma. Nakon što je Kabul banka proglasila stečaj, izgubljeni je novac nadoknadila država. Banka se izvukla od propasti i sada postoji pod imenom Nova Kabul banka.

Brat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, Mahmoud, u istrazi naveden da je dobivao zajmove, kazao je kako je bio samo korisnik i poriče da je išta loše učinio. Isto tvrdi i potpredsjednik Mohammad Fahim, a obojica su novac vratila.

- Ako imaju i jedan dokaz da sam potpisao bilo koju odluku banke, da sam uzeo dolar ili sakrio novac, preuzet ću odgovornost u potpunosti - kazao je Mahmoud Karzai.

Istraga na 277 stranica ne pokazuje pak ni jedan dokaz da je predsjednik Karzai sudjelovao u prijevari.

Osnivač banke Kabul i njezin bivši šef Sherkhan Farnood te njegov bliski suradnik Khalilullah Ferozi su među nekolicinom optuženih zbog kraha banke.

U istrazi piše kako je zračnim putem 861 milijun prokrijumčaren u banke više od 20 zemalja diljem svijeta.

Prema 87 stranici izvješća, 10 pilota iz kompanije Pamir Airways, u čijem je vlasništvu banka imala udjela, primali su godišnje preko 300 tisuća dolara.

Ostalih 66 milijuna dolara potrošeno je na aute, najam, bonuse i plaće zaposlenika koji uopće nisu postojali.

Khalilullah Ferozi je novcem iz banke kupovao u trgovinama dizajnersku odjeću marke Louis Vuitton i Versace.

Istražitelji su uspjeli saznati gdje je oko 300 milijuna dolara.

Sjedinjene Države i njeni saveznici zaprijetili su da će smanjiti pomoć Afganistanu, ako ne budu poduzete pravne akcije protiv odgovornih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:11