KADROVSKA KRIŽALJKA U HDZ-U

Karamarko suradnicima: Ne želim vidjeti ni Kosor ni Šeksa

Zagreb, 040810.Banski dvori.Premijerka Jadranka Kosor, povodom Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, primila je clanove udruga proizaslih iz Domovinskog rata. Nakon kratkog govora, uslijedilo je druzenje i zajednicka fotografija. Uz premijerku su bili nazocni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar obrane Branko Vukelic i ministar branitelja Tomislav Ivic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Pitanje je dana, prema informacijama koje smo dobili iz vrha HDZ-a, kada će novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zatražiti od svoje prethodnice Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa da odstupe s mjesta potpredsjednika Sabora.

- Ne želim ih više vidjeti - rekao je navodno svojim suradnicima.

Međutim, Karamarko i dalje odbija izravno odgovoriti na pitanje hoće li se to uopće dogoditi i kada, ponavljajući da stranci ne trebaju podjele i čistke već isključivo sinergija u konsolidaciji stranke.

Bez pitanja o smjeni

Njegov zamjenik Drago Prgomet gostujući na HTV-u jasno je poručio da bi Kosor nakon gubitka unutarstranačkih izbora trebala svoj mandat potpredsjednice Sabora dati na raspolaganje Karamarku i Predsjedništvu stranke jer, smatra Prgomet, predsjednik stranke može i treba odlučivati o tome s kim će surađivati.

Ipak, novi šef HDZ-a i dalje se ne želi otvoreno sukobiti sa svojom prethodnicom i majstorom parlamentarne procedure. Naprotiv, kako saznajemo iz novog vrha HDZ-a, Karamarko još uvijek važe koliko mu Kosor i Šeks mogu eventualno koristiti.

- Nitko o smjeni nije pokrenuo pitanje na niti jednoj sjednici naše stranke, sve je to još uvijek medijska spekulacija, zapravo provokacija.

Jadranka Kosor ima značajno iskustvo u operativnim političkim dužnostima i dosad je u Saboru jako dobro radila svoj posao. Ako se to pitanje jednoga dana i potegne, o njemu ćemo prvo glasovati na sjednici Predsjedništva - kaže član novog-starog Predsjedništva Đuro Perica. Na pitanje hoće li glasovati za Kosoričinu smjenu, ako to od njega i ostalih članova zatraži novi predsjednik, vješto je izbjegao odgovor kazavši kako je uvjeren da nema razloga da to toga dođe.

Ljetna stanka

Predsjednik stranke takav zahtjev treba uputiti HDZ-ovom Klubu zastupnika koji ga onda, ako se s time slože, trebaju proslijediti u proceduru na glasanje svim zastupnicima u parlamentu koji onda većinom glasova o tome odlučuju. Sabor će po redovnom rasporedu zasjedati do kraja tjedna kada nastupa pauza, a do ljetne stanke ostaju još termini rasprava od 15. lipnja do 15. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:31