Dom i dizajn žiri

D&D PREDSTAVLJA Arhitekta Nikicu Tabaina iz arhitektonskog ureda Kap4

U ovogodišnjem nagradnom natječaju Najljepši dnevni boravak u Hrvatskoj odluku o najljepše uređenom dnevnom boravku donosi tim renomiranih hrvatskih arhitekata na temelju stručnog ocjenjivanja.

Sljedeći član našeg žirija je arhitekt Nikica Tabain iz arhitektonskog studija Kap4 u Zagrebu. Poznat je po mnogim ostvarenjima, među kojima se ističe njemački arhitektonski ured AJF, ispred kojeg, kao glavni projektant, vodi gradnju zagrebačkog nebodera Sky Office. 2009. godine zajedno s partnerom Nikolom Miletićem, projektantom konstrukcije, osniva ured Kap4.

U nastavku vam donosimo dva izdvojena projekta ureda Kap4.

UREĐENJE STAMBENOG PROSTORA NA ZAGREBAČKOM JARUNU

Nedavno završen projekt preuređenja jednoetažnog stana koji je ugradnjom galerije dobio dodatne dvije dječje sobe, kupaonicu i otvoreni radni prostor. Investitorica je stan odlučila u cijelosti adaptirati (nove instalacije, podne obloge, novi pregradni zidovi), što je omogućilo projektantima da se posvete rješavanju i oblikovanju svakog detalja.

Atraktivnost otvorenog centralnog dijela stana, zajedno s konzolnim stepenicama, primijećena je u široj javnosti, što je popratio i časopis D&D.

TRGOVAČKI CENTAR U OPATIJI

Centar je izgrađen kao nadogradnja postojeće javne garaže u centru grada te su mu stoga nosiva konstrukcija i tlocrtni gabariti bili unaprijed definirani. Gledano s mora Centar se nalazi u drugom planu glavnog "pročelja" Opatije, koje je u toj vizuri okarakterizirano raštrkanim manjim vilama i obiteljskim kućama okruženim zelenilom.

U namjeri da se zgrada što bolje uklopi u takvo okruženje, oblikovanje je usmjereno na stvaranje manjih volumena, terasa i zelenih vrtova. Vertikalno odvajanje dviju različitih namjena, garaže i trgovačkih lokala, ostvareno je primjenom različite fasade te oblika i veličina otvora. Isprepletanje terasa, zelenih krovova i bijelih kubusa omogućilo je mekšu siluetu relativno jakog volumena, kao i raznolikost vizura iz interijera. Gradnja Centra završena je 2015. godine.

Biografija arhitekta Nikice Tabaina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:50