PRIRODNA PASTA

Ako vam je požutjela daska na wc školjki, samo nanesite ovu smjesu i gledajte što će se dogoditi

 IZUSEK/GETTY IMAGES

Važno je održavati dasku toaletne školjke čistom jer je ona još uvijek jedan od najčešće korištenih predmeta u kući. Srećom, da biste očistili ovo područje i poboljšali higijenu svoje kupaonice, ne morate pribjegavati jakim deterdžentima poput izbjeljivača ili drugih jakih kemikalija.

Požutjele WC daske ružne su i možda mislite da im je nemoguće vratiti sjaj. Razmisli još jednom! Samo trebate znati pravo sredstvo da se jednom zauvijek riješite žutih mrlja koje se pojavljuju tijekom godina zbog nedostatka redovitog održavanja.

Kako se riješiti žutih mrlja na dasci WC školjke

Ako vam se čini da su se žute mrlje ukorijenile u površinu WC daske, uvijek ih možete popraviti učinkovitim rješenjima čiji sastojci vjerojatno postoje u vašem kućanstvu. Evo kako svoju WC dasku održavati čistom:

Očistite WC dasku sodom bikarbonom

Izbjeljivač se često koristi za tvrdokorne mrlje i promjene boje poput požutjelih površina. No, to nije idealan izbor, jer njegova uporaba uvijek zahtijeva određeni napor kako bi se postigao savršen rezultat, osim zdravstvenog rizika. Umjesto toga koristite sodu bikarbonu, koja je sigurnija i ima značajna svojstva čišćenja i antibakterijskih svojstava. Trik se radi u nekoliko koraka kako bi se postigli najbolji rezultati.

Prvo pomiješajte pola šalice sode bikarbone s malo vode kako biste napravili pastu.

Namažite pastu na dasku WC školjku.

Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta.

Zatim upotrijebite vlažni ručnik ili spužvicu za ribanje i protrljajte sjedalo kako biste uklonili prljavštinu i uklonili mrlje.

Upotrijebite spužvu otpornu na ogrebotine ili čak čistu WC četku i izribajte je, po mogućnosti kružnim pokretima. Ova radnja, u kombinaciji s dobrim alatom za ribanje, olakšat će prodiranje proizvoda za dezinfekciju. Zatim isperite vlažnom krpom i nanesite pastu od sode bikarbone na umrljano područje što je češće moguće. Barem dok mrlja ne nestane. Zatim isperite čistom vodom i obrišite sjedalo suhom krpom. Ovaj trik možete koristiti i kroz bocu s raspršivačem, možete dodati 1 litru vode na dvije žlice sode bikarbone. Protresite bočicu i nanesite ga slijedeći iste gore navedene korake. Nakon nekoliko ponavljanja, sjedalo bi obično trebalo ponovno zasjati.

Ostali sastojci jednako su učinkoviti u čišćenju WC školjke

Kako biste jednom zauvijek uklonili žute mrlje s daske WC školjke, prvo nabavite bocu destiliranog bijelog octa. Ulijte malu količinu na jedan ili dva papirnata ručnika dok ne postanu vlažni, zatim rasporedite po cijeloj WC dasci. Ostavite male papirnate ručnike 1 do 2 sata, a zatim ih uklonite kada to vrijeme istekne. Sve što trebate učiniti je izribati sjedalo nakon toga.

Ponavljajte postupak dok žute mrlje potpuno ne nestanu. Ulijte još bijelog octa i trljajte dok ne budete zadovoljni rezultatom, zatim isperite vlažnom krpom.

Naravno, najbolji način za lakše uklanjanje tvrdokornih mrlja je redovito čišćenje toaleta. Budući da je najbolje rješenje ipak prevencija, upravo ova inicijativa sprječava nakupljanje tvrdokornih mrlja poput žutih mrlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2024 06:28