OPREZ!

Ocat je zaista svestrano sredstvo, ali ove stvari nikad ne smijete s njim čistiti. Uništit ćete ih!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Na forumima, društvenim mrežama te raznim stranim i domaćim zabavno-edukativnim digitalnim kanalima moguće je pronaći na stotine savjeta i trikova za čišćenje u kućanstvu koji uključuju ocat. Zaista, ocat je svestrano, višenamjensko prirodno sredstvo, sigurno za upotrebu na većini površina. Ipak, postoji nekoliko koje biste svakako trebali izbjegavati.

Ocat ne može učinkovito očistiti mekane površine poput tepiha i tepisona, a može negativno utjecati na kamene površine i i drvene podove. Naime, razina kiseline u octu je prejaka za materijale poput mramora, granita ili vapnenca te može uzrokovati nagrizanje ili oštećenje. Na drvenoj površini može oštetiti završni premaz, a na drvu s voskom ili nedovršennom drvu može i uzorkovati promjenu boje. Također, može uzrokovati hrđanje na površinama od lijevanog željeza te udubljenja na nehrđajućem čeliku.

Bitno je zapamtiti još jednu stvar: ne miješajte ga s izbjeljivačem! Izbjeljivač i ocat su proizvodi koji se nikada ne bi smjeli miješati jer mogu proizvesti štetan plin kada se kombiniraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:55