PREPORUKA STRUČNJAKA

Je li ocat zaista djelotvoran kad je u pitanju uklanjanje vlage u domu? Ovaj odgovor ne biste očekivali

 BIGYY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pronalazak plijesni u domu usred zime nije neuobičajeno, no to ne znači da nije stresno, pogotovo ako znamo da vlaga i plijesan mogu uzrokovati brojna respiratorna oboljenja, pogoršati alergije i infekcije. Postoji niz kemijskih sredstava za uklanjanje plijesni, no mnogi se radije odlučuju za neka prirodnija rješenja. Jedno od njih je često spominjani ocat. No, je li on zaista djelotvoran?

image
YULIA PANOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Stručnjaci kažu "da". Michael Golubev, izvršni direktor tvrtke Mold Busters, rekao je za H&G da je ocat svestrano, ekološki prihvatljivo i učinkovito rješenje za sprečavanje i daljnji razvoj plijesni u domu, dok je Michael Gottron, vlasnik tvrtke Germicidal Maids, dodao kako bi preporučio bijeli destilirani ocat ili ocat za čišćenje koji sadrže otprilike pet do osam posto octene kiseline, a za koju je, prema Nacionalnoj knjižnici medicine SAD, poznato da ima antifungalna i antibakterijska svojstva.

Uništavanje plijesni octom jednostavan je postupak sa samo nekoliko ključnih koraka. Prvo treba promiješati ocat i vodu u omjeru 1:1 te tekućinu uliti u bocu s raspršivačem. Plijesnivo područje je direktno tretira kućnim sredstvom, koje treba odstajati najmanje jedan sat. Nakon toga četkom je potrebno izribati područje kako bi se uklonili i svi ostaci plijesni, a zatim prebrisati vlažnom krpom i pustiti da se potpuno osuši. Krpa i četka služe za jednokratnu upotrebu.

Prednosti čišćenja plijesni octom

Ocat se može koristiti i kao preventivno sredstvo u područjima koja su sklona razvoju plijesni. Redovito raspršivanje otopine octa u vlažnim prostorima može spriječiti rast plijesni. Također, redovita upotreba octa u čišćenju može poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru smanjenjem spora plijesni, što je posebno korisno za osobe s alergijama ili respiratornim problemima.

No, ukoliko imate problema s velikom količinom plijesni koju ne možete ukloniti octom, savjetovali bismo da pozovete stručnjake te razmislite o ulaganju u odvlaživač ili sustav ventilacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:18