NEIZVJESNA BITKA

INFOGRAFIKA Izbori u HDZ-u: U Karamarkov tim ipak će ući i Jandroković i Stier?

Utrka za novog šefa HDZ-a, po svemu sudeći, bit će neizvjesna do samog kraja

ZAGREB - Utrka za novog šefa HDZ-a, po svemu sudeći, bit će neizvjesna do samog kraja. U prilog tome govore i zadnja preslagivanja oko potpora koje pojedini istaknuti HDZ-ovci daju predsjedničkim kandidatima.

Posljednje u nizu iznenađenja odnosi se na bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića. Iako se do sada smatralo kako bi on potporu najprije mogao dati Domagoju Miloševiću, koji mu je bio najbliži, ne samo generacijski nego i prema programu, te Darku Milinoviću s kojim je na sjednicama Predsjedništva HDZ-a često zajedno nastupao protiv aktualne šefice Jadranke Kosor, Jandroković se ipak na kraju odlučio prikloniti Tomislavu Karamarku.

Iz izvora bliskih Jandrokoviću doznajemo kako će on ovih dana i službeno ući u Karamarkov tim.

- Jandroković je dugo razmišljao o tome kome će dati potporu, pratio je sve kandidate i na kraju je zaključio da u ovom trenutku najviše za stranku i njenu stabilizaciju može napraviti Karamarko - rekao nam je jučer pouzdan izvor iz HDZ-a. Njima bi se, doznajemo, trebao pridružiti i Davor Stier, nekadašnji najbliži suradnik Jadranke Kosor.

Tko najbolje stoji

HDZ-ovci, inače, vrlo žestoko lobiraju i po terenu na kojem u ovom trenutku ponajbolje stoji troje kandidata - Tomislav Karamarko, Darko Milinović i Jadranka Kosor. Ako se izuzme nekoliko županija za koje se sa sigurnošću može reći da pripadaju nekome od njih troje, poput Šibensko-kninske koja je za Kosor, Ličko-senjske koja pripada Milinoviću ili Zagreba koji je najviše sklon Karamarku, u ostalima je situacija prilično složena. Upućeni iz HDZ-a ističu kako trenutačno stanje ipak treba prihvatiti s rezervom.

Tako, primjerice, navode da to što je Branko Bačić pobijedio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne znači da će svi izaslanici iz tog kraja svoj glas dati Kosor.

Šefovi kalkuliraju

S druge strane, kandidatima za šefa HDZ-a i nije uvijek lako procijeniti na čiju potporu sa sigurnošću mogu računati. Mnogi novoizabrani šefovi županijskih i gradskih ogranaka skloni su svoju potporu obećati i za više kandidata kalkulirajući što je najbolje za njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:04