STRANAČKI IZBORI HDZ-a

Kosor: Nisam iznenađena potporom Karamarku. Znam tko kome što nudi!

Kosoričin prijedlog nije prihvaćen za ove stranačke izbore, ali od sljedećih će za izbor predsjednika HDZ-a važiti pravilo jedan član-jedan glas
 Šime Šokota / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas, komentirajući potporu Gordana Jandrokovića i Božidara Kalmete kandidatu za predsjednika HDZ-a Tomislavu Karamarku, kako je to nije iznenadilo.

- Nisam iznenađena, u stranci svi o svemu znamo, o svim procesima, tko s kim razgovara, kada, gdje, kakvi se dogovori obavljaju, tko što kome nudi i tako dalje, rekla je Kosor na konferenciji za novinare dodavši kako ona, kao budući predsjednički kandidat i kao sadašnja predsjednica stranke nije nikome ništa nudila u zamjenu za potporu.

Voljela bi, kazala je, da je potpora Kalmete došla prije njegove izborne skupštine u Županijski odbor i njega kao predsjednika Županijskog odbora.

- Svatko ima pravo odabrati trenutak u kojem će nekoga poduprijeti, ustvrdila je.

Govoreći o današnjoj sjednici Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća izvijestila je kako su prihvaćene izmjene i dopune stranačkog Statuta, koje će donijeti sabor stranke.

Donjeli smo jednoglasnu odluku da se odmah nakon 20. svibnja započne s izradom novog Statuta, ali i programa HDZ-a, kazala je.

Govoreći o najvažnijim odredbama izmjena Statuta Kosor je naglasila kako je prihvaćeno da od sljedećeg izbornog ciklusa svaki član stranke bira vodeću osobu stranke .

- Jedan član-jedan glas je temeljno načelo po kojem će se u budućnosti birati čelna osoba stranke, naglasila je predsjednica HDZ-a pojasnivši kako te odredbe Statuta stupaju na snagu 21. svibnja ove godine pa će sljedeći izborni ciklus biti održan sukladno tim izmjenama.

Također je izmjenama ukinuta i institucija brisanja iz članstva.

- Postoje sve druge odredbe po kojima se može odlučiti da netko nije član HDZ-a, pojasnila je Kosor dodavši kako se briše i odredba Statuta prema kojoj HDZ ima počasnog predsjednika stranke.

Dodatno je ograničeno i kooptiranje u najviša stranačka tijela, jer želimo da oni koji su izabrani kroz izborni proces budu i stvarno i samo oni članovi naših središnjih stranačkih tijela, naglasila je čelnica HDZ-a.

Donesen je, kazala je, i Pravilnik o izbornoj promidžbi.

- Mi smo na temelju odluka Nacionalnog vijeća donijeli odluku da do 5. svibnja u podne svi članovi koji žele biti kandidati za predsjednika, zamjenika, potpredsjednike stranke i članove Predsjedništva moraju istaknuti svoje kandidature, rekla je Kosor dodavši kako nakon toga više nema predomišljanja.

Svi koji se do 5. svibnja u podne na taj način predstave stranci morat će, pojasnila je, da bi postali stvarni kandidati primjerice za čelnu osobu stranke prikupiti dovoljan broj potpisa.

- Za predsjednika ili predsjednicu je to 400 potpisa, do 19. svibnja u podne, pojasnila je Kosor.

Čelnica HDZ-a je izvijestila i kako je Nacionalno vijeće bilo upoznato s jednom predstavkom iz dubrovačko-neretvanske županije u kojoj se govorilo o nekim nepravilnostima oko izbora županijskog odbora.

- Nacionalno vijeće nije prihvatilo prijedlog jedne skupine da se ta izborna skupština poništi, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:42