SVALJIVANJE KRIVNJE

'NISMO POGRIJEŠILI U RJEŠAVANJU GRČKE KRIZE' Europska komisija se ne slaže s ocjenom MMF-a

Hundreds of pensioners march in central Athens on June 6, 2013 to demonstrate against pension cuts and the failing social health system. The International Monetary Fund admitted to significant failures in the first Greek rescue that forced a second, larger bailout and left the country in a deep recession. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
 AFP

BRUXELLES - Europska komisija se ne slaže s ocjenom Međunarodnog monetarnog fonda da je Europska unija pogriješila na početku rješavanja grčke krize na štetu Grčke, izjavio je u četvrtak glasnogovornik povjerenika za ekonomske i monetarne poslove.

"Duboko se ne slažemo s tom ocjenom", izjavio je u četvratak glasnovornik Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove Simon O'Connor.

Međunarodni monetarni fond je u četvrtak ocijenio da se restrukturiranje grčkog duga trebalo obaviti na samom početku krize 2010, a ne 2012. godine.

KATASTROFALNE BROJKE Nezaposlenost u Grčkoj na novoj rekordnoj razini - 26,8 posto!

"Restrukturiranje duga u toj fazi nosilo bi rizik sustavnog širenja" na druge članice eurozone, rekao je O'Connor dodajući da su tada s takvim pristupom složili i MMF i Europska središnja banka i Komisija.

MMF je priznao da je pogriješio u procjeni težine uvjete koji su nametnuti Grčkoj u zamjenu za prvi paket pomoć od 110 milijardi eura, odobren u svibnju 2010. godine. Grčka je tada morala provesti drastične mjere štednje

Te mjere gurnule su Grčku u duboku recesiju, koja traje već šestu godinu.

MMF drži kardinalom pogreškom to što nije obavljeno restrukturianje grčkog duga na samom početku, dok Komisija ističe da je tada bilo previše nepoznanica, da je rizik bio prevelik, što je moglo izazvati paniku u eurozoni te da tada nije bilo nikakvog fonda za spašavanja.

"Čak i ako uzmemo da je rano restruktiriranje bilo neizbježno i jedino rješenje, golemi potresi na financijskim tržištima početkom 2010. tek su se počeli smirivati, bankovni sustav je bio iznimno slab i ranjiv i nije bilo moguće predvidjeti financijske i psihološke efekte takvog restrukturiranja državnog duga, najvećeg u povijesti. S obzirom na to, kasnijim restrukturiranjem dobilo se na vremenu kako bi se stvorili zaštitni mehanizmi", rekao je glasnovornik Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:29