NA POMOLU DIPLOMATSKI SKANDAL?

STRUČNJACI O POVLAČENJU MOL-a 'Prodaja bi bila štetna za Hrvatsku. Šalje negativnu poruku investitorima'

 AFP

ZAGREB - Potez mađarske vlade koja je naložila upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, očekivan je i ima ekonomski rezon, smatra stručnjak za naftni i plinski biznis Davor Štern, dok predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić taj potez drži političkim, s golemim štetnim posljedicama za Hrvatsku.

"To je relativno očekivan potez pri čemu smatram da se mađarska Vlada rukovodi više poslovnim, a manje političkim razlozima", rekao je Štern.

MAĐARI MOL-u NAKON TJERALICE ZA HERNADIJEM 'Pripremite sve za prodaju Ine'

Smatra da bi se većina dioničara, koja bi se našla u takvoj situaciji, ponijela slično, jer mora voditi računa o vrijednosti i perspektivi svoga portfelja.

Upitan je li realno očekivati da MOL proda Inine dionice, Štern odgovora da bi to moglo biti realno pokažu li potencijalni kupci interes.

Ljubo Jurčić, pak, drži da je riječ o izrazito negativnom potezu za Hrvatsku, jer susjedna, prijateljska zemlja koja je uklopljena u isti međunarodni sigurnosni i politički sustav kao Hrvatska, de facto poziva svog investitora da se povuče iz Hrvatske ocjenjujući da je on diskriminiran i da nije siguran.

Ta poruka, kaže Jurčić, šalje negativnu poruku investitorima, koja prerasta u politički i diplomatski skandal, da se Hrvatska ne drži ni vlastitih niti međunarodnih propisa.

Podsjeća da je na snazi Zakon o privatizaciji Ine koji je Hrvatska donijela samostalno i koji se dezavuira u nizu izjava članova Vlade.

Jurčić podcrtava da je MOL vlasnički udjel u Ini stekao zakonito, a da su potom dioničari međusobno uredili sustav upravljanja. Ako je pritom bilo kaznenih djela kao što je podmićivanje, uvijek odgovora odgovorna osoba, a ne tvrtka, napominje Jurčić.

Energetski stručnjaci, profesor na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu Igor Dekanić i akademik Mirko Zelić, član HAZU-ova Razreda za tehničke znanosti, nisu htjeli komentirati nalog mađarske Vlade upravi MOL-a naglašavajući kako je riječ o pravnom pitanju.

Zelić je Hini, govoreći o poslovanju Ine u kojoj MOL ima 49,1 posto vlasništva, rekao kako je pogrešno što je MOL na čelo Ine doveo svog čovjeka.

"Mađari su time sebi napravili medvjeđu uslugu. To nije uobičajeno u naftnom biznisu jer većina kompanija, kad kupuje neku tvrtku, na čelo dovodi lokalni menadžment", rekao je Zelić navodeći kao usporedbu većinu hrvatskih banaka koje su, kako je rekao, i u 90 postotnom stranom vlasništvu, ali im je menadžment iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:44