SCENARIJI ZA ŠEFA MOL-A

Ako Vrhovni sud potvrdi da je Hernadi dao mito, Hrvatska ga mora odmah procesuirati

Bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen u slučaju Ina - MOL kao primatelj mita. A što je s davateljem mita?

I USKOK u optužnici i tročlano vijeće Županijskog suda utvrdili su isto: prvi čovjek mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi dao je mito za Inu.

Proceduralni razlozi

Zašto USKOK nije podigao optužnicu protiv Hernadija kao davatelja mita? Odgovor glasi - iz formalnih, procesnih razloga. Naime, USKOK je istragu u aferi Ina - MOL otvorio 10. lipnja 2011., i to ne samo protiv Sanadera, nego i protiv Hernadija kao davatelja mita. Problem se pojavio uoči podizanja optužnice jer USKOK nije uspio ispitati Hernadija kao osumnjičenika, što je po zakonu preduvjet da se protiv nekoga podigne optužnica. Tužiteljstvo je zatražilo od mađarskih kolega da uruče Hernadiju istražni nalog te, dva puta, da ga ispitaju u svojstvu osumnjičenika. Mađari su sve to odbili, kao i zahtjev od ove godine da Hernadiju samo uruče poziv za sud.

Mađarska istraga

“Prenošenje podataka ugrozilo bi sigurnost Republike Mađarske”, pisalo je u obrazloženjima mađarskih vlasti.Mađari su još lani predložili da će sami provesti postupak. To su i učinili, ali ne protiv Hernadija, već protiv nepoznatog počinitelja. U istrazi su utvrdili da novac za navodno mito nije izišao iz MOL-a te da tvrtke s Cipra preko kojih je novac transferiran na račun tvrtke Roberta Ježića nisu vlasnički povezane s MOL-om. U vrijeme podizanja optužnice protiv Sanadera, upravo zbog toga što Hernadi nije bio ispitan, a Mađari su naveli da su sami spremni provesti postupak, nije bilo zakonskih uvjeta da i Hernadi bude optužen. Jedna od pretpostavki za optuženje bez ispitivanja osumnjičenika jest da ga nije moguće procesuirati u nekoj drugoj zemlji. Stoga je USKOK podigao optužnicu protiv Sanadera, mađarskom tužiteljstvu proslijeđeni su svi podaci prikupljeni tijekom istrage, ali im nije prepušteno procesuiranje Hernadija.

Sada, nakon osuđujuće, iako prvostupanjske, presude Ivi Sanaderu kao primatelju mita, USKOK ima više mogućnosti kad je riječ o postupanju prema Zsoltu Hernadiju kao osumnjičeniku za davanje mita.

Prvo, suđenje u odsutnosti. Podizanje optužnice protiv njega sada bi moglo doći u obzir, ali ne bi imalo previše smisla da mu se sudi u odsutnosti, jer u konkretnom slučaju ne prijeti zastara kaznenog progona.

Čekati ulazak u EU?

Druga mogućnost jest da USKOK Županijskom sudu u Zagrebu predloži određivanje istražnog zatvora Hernadiju, što je preduvjet za raspisivanje tjeralice.

Treća je mogućnost čekati ulazak Hrvatske u EU i onda raspisati europski uhidbeni nalog.

I na koncu, USKOK može ići na sigurno, čekati odluku Vrhovnog suda u slučaju protiv Sanadera te nakon moguće pravomoćnosti ovotjedne presude poduzeti odgovarajuće, već navedene korake protiv Hernadija.

Na potezu je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. No, jedno je sigurno: Hrvatska mora, ako Vrhovni sud potvrdi osuđujuću presudu, procesuirati Hernadija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:46