POKUŠAO PRESUDITI I SEBI

Ubio 25 godina mlađu ljubavnicu pred njenom djecom: Dobio 15 godina zatvora za stravični zločin u Omišu

Kalajžić je došao s lovačkom puškom pred stan pokojne, nogom je razbio vrata, prislonio joj pušku na grudi i ubio je
 Jakov Prkić / CROPIX

SPLIT - Milan Kalajžić (62) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Splitu osuđen na 15 godina zatvora za ubojstvo Nataše Božić (37) u kolovozu 2011. godine. On je upao u njen stan i ubio je hicem u grudi iz lovačke puške, pred očima njena dva sina, nakon čega je pokušao sebe ubiti metkom u bradu, javlja Slobodna Dalmacija.

Za Milana Kalajžića tražimo dugotrajnu kaznu zatvora, jer smatram dokazanim da je ubio Natašu Božić iz niskih pobuda - izjavio je prošli tjedan u završnoj riječi Žarko Štrbac, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika, na završetku glavne rasprave u suđenju za lanjski zločin u Omišu.

S druge strane odvjetnik Nediljko Ivančević, branitelj optuženog Kalajžića, ustvrdio je da se ne radi o tzv. teškom ubojstvu.

- Prije svega ću u svoje i u ime mog klijenta izraziti žaljenje zbog teškog gubitka s kojim su suočeni sinovi Nataše Božić. Unatoč teškoj posljedici, smatram da tužiteljstvo nije dokazalo svoj stav kako se radi o niskim pobudama - izjasnio se odvjetnik.

Inače, za tzv. obično ubojstvo zakonom je predviđeno 15 godina zatvora, a za kvalificirano je propisana dugotrajna kazna do 40 godina zatvora. U praksi to znači najmanje 10 godina razlike u boravku osuđenika iza brave.

Bitan aspekt prilikom odlučivanja o sankciji i svim okolnostima bit će i nalaz psihijatrice koja je kazala kako postoji opasnost da Milan Kalajžić ponovi djelo, te je za njega preporučila bolničko liječenje. Na temelju takvog nalaza sudsko vijeće će sigurno uz zatvorsku kaznu odrediti i obveznu mjeru psihijatrijskog liječenja.

Sudska vještakinja je u svom nalazu također izjavila kako smatra da ga je odbijanje Nataše Božić da s njim nastavi ljubavnu vezu navelo na strašan zločin.

Podsjetimo, krajem kolovoza prošle godine Kalajžić je u ranim poslijepodnevnim satima došao pijan s pištoljem za stoku pred ulaz zgrade u Omišu u kojoj je Nataša Božić živjela sa sinovima i slao joj poruke da će se ubiti. Intervenirala je policija i nakon nekog vremena pušten je kući.

Istog dana navečer Kalajžić je došao s lovačkom puškom, kalibra 12,7 milimetara, pred stan pokojne, nogom je razbio vrata, prislonio joj pušku na grudi i ubio je. Nakon toga cijev je okrenuo u svoju čeljust i okinuo. U stanu su u to vrijeme bila oba sina Nataše Božić, stara 18 i 13 godina.

Kalajžiću je život spašen liječničkom intervencijom, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:35