FILMSKI TAJKUN

OTKRIVENA TAJNA MILIJARDERA Vodio je dvostruki život: godinama je bio izraelski špijun

Producent ‘Kluba boraca’ i ‘Zgodne žene’ istraživao je američke nuklearne tajne

Filmski tajkun, jedan od najvećih holivudskih producenata i američki milijarder Arnon Milchan, vlasnik filmske kompanije New Regency Films, čovjek koji je producirao više od 120 dugometražnih igranih filmova među kojima i hitove poput Bilo jednom u Americi, Klub boraca i Zgodna žena, u tv intervjuu otkrio je svoj dvostruki život: uz posao producenta i najmoćnijeg filmaša Milchan je godinama bio i izraelski špijun!

Kao trgovac oružjem i obavještajac, otkriva u razgovoru za izraelsku TV postaju Kanal 2, djelovao je kasnih 70-ih godina prošloga stoljeća kada je nabavljao oružje za Izrael i operacije na Bliskom istoku, a sve kako bi promovirao navodni nuklearni program svoje zemlje.

Veliki glumački asovi poput Russella Crowea, Roberta De Nira i Bena Afflecka te ostale zvijezde s A liste također se spominju u kontroverznoj ispovijesti ovog izraelsko-holivudskog producenta. Milchan je dao sve od sebe da u (obavještajne) poslove za tadašnje izraelsko ministarstvo obrane uključi velike holivudske zvjerke, među kojima je bio i njegov dugogodišnji suradnik, danas pokojni redatelj Sydney Pollack. Koje je metode rabio stari lisac?

Iskoristio bi, kaže, ime nekog holivudskog megaglumca kako bi američkog stručnjaka za nuklearno oružje Arthura Biehla namamio na sastanak. Biehl je, naime, tada radio na razvoju hidrogenske bombe i producentu su njegovo znanje i informacije bili vrlo atraktivni. Nuklearnog stručnjaka bi pozvao u kuću holivudske zvijezde govoreći da glumac treba znanstvene savjete i naputke za film koji tobože trenutno snima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:10