KOMENTAR

I mi smo pomogli krizi EU, ali smo ipak samo došli posljednji

 Foto: Sandra Šimunović / CROPIX

Kladim se sa 80-postotnom sigurnošću u ovo malo novca što imam u džepu (visok je datum) da bi naš komentator Ante Tomić, da ga se pita zašto je EU u krizi, rekao: "Zato što je ušla Hrvatska". Imao bi donekle i pravo, nismo mi neki važan čimbenik Unije, ali u ove protekle tri i pol godine članstva i nismo baš nešto pokazali da razumijemo EU i da znamo što nam je u njoj činiti. Ali smo ipak dali svoj obol u razvoju te krize, bivši se premijer Zoran Milanović sa svima svadio, a onda je HDZ, onaj Karamarkov, na liste stavljao ljude koji su poslije okretali leđa njihovoj obitelji, Europskoj pučkoj stranci, EPP (sad će ih biti dvoje takvih, Ruža Tomašić i Ivan Tepeš). Ili je birao ministre od kojih se dizala kosa na glavi svakom ozbiljnijem ministru kulture u Europi, i to ne samo u EU.

No, što god rekao Tomić, nismo mi krivi za krizu, mi smo ušli u EU koja je već bila u krizi i čija se moneta jedva nekako izvukla iz grčkog stiska koji ju je vukao prema bezdanu. Bugarsku i Rumunjsku se nije puštalo u Schengen, jaz juga i sjevera bio je sve veći i konačno je stigao klimaks u liku Brexita. O svemu tome je krajem prošlog tjedna novinarima pričao Martin Schulz, jedan od glasnijih i uvjerenijih eurofila na Starom kontinentu, predsjednik Europskog parlamenta koji to vrlo vjerojatno neće više biti jer taj položaj želi EPP. Iz njegova poduljeg razgovora nekoliko je teza koje svakako zaslužuju ozbiljnije razmišljanje i iz hrvatske, rubnoeuropske pozicije. "Realnost Europske unije je da nam prijeti raspad." S time se nije teško složiti jer se stalno priča o mnogim novim - exitima. Ali, Schulz upozorava na alternativu, a ona je Europa prve polovice 20. stoljeća, dva rata, nacizam, fašizam, komunizam.

I tu je potpuno u pravu i ovu tezu sve umjerene političke snage u EU moraju neprestano ponavljati jer se očito zaboravlja, neki to čine svjesno i ti su opasni, neki nesvjesno, prihvaćajući sadašnje stanje aksiomatskim. Schulz je dao i jedno od najboljih tumačenja uzroka krize EU: "Ona je rezultat pojave generacije političkih čelnika koji u slučaju uspjeha govore da je zaslužna njihova vlada, a u slučaju neuspjeha kriva Europa". Nema se tu uistinu što dodati, jednostavno sapienti sat!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:47