IZA KULISA

Je li Plenković zabrinut zbog USKOK-a?

 Damjan Tadić / CROPIX

Lokalni izbori su pred vratima, a USKOK ozbiljno gricka skute, a ponegdje i obje nogavice lokalnih patrijarha HDZ-a. Ovaj je mjesec bio stresan za neprikosnovenog vladara i gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu. Stižu ga grijesi Sanaderove ere: potvrđena mu je optužnica za izvlačenje 15 milijuna kuna iz državnih tvrtki u aferi Remorker. Uručena mu je i nova optužnica za dodjelu 612.000 kuna Fimi-Mediji za izradu nepotrebnog filmića o "Prometnoj renesansi Hrvatske", a sve to još i bez javnog natječaja.

USKOK je ovaj tjedan poslao "čestitku" i aktualnom predsjedniku omiškog HDZ-a i bivšem gradonačelniku toga grada Ivanu Škaričiću. Tereti ga da je oštetio omiški gradski proračun za 80.000 kuna naručivanjem nepotrebnog istraživanja javnog mnijenja. USKOK je ovog mjeseca počeo kopati i po računima Ličko-senjske županije, čiji je je neupitni vladar predsjednik tamošnje županijske organizacije HDZ-a Darko Milinović. Iako je lički župan Milan Kolić kazneno prijavio referenticu u županijskom računovodstvu za prisvajanje 50.000 kuna županijskog novca, problem bi se, prema pisanju Nacionala, mogao pokazati puno nezgodnijim za ličku vladajuću garnituru. Zna se dogoditi da potjeraš referenticu, a istjeraš - ličkog vuka.

Trebaju li predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića brinuti navedene optužnice i istrage USKOK-a?

Suočen s novinarskim pitanjima o Kalmetinoj političkoj sudbini, Plenković je ovih dana ponavljao mantru o presumpciji nevinosti dok sud ne dokaže krivnju. Zaboravio je na pojam političke i moralne odgovornosti koja nalaže povlačenje s političke funkcije dok se sumnje sudski ne razjasne. No to su tek izjave za javnost. Sasvim je jasno da USKOK navedenim optužnicama i istragama zapravo pomaže Plenkoviću da se na predstojećim lokalnim izborima riješi onih kojima je još ljetos pri sastavljanju izbornih lista prije parlamentarnih izbora poručio da na njih ne računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:31