ŽIVOTE, ROBIJO!

KRONIKE SLUĐENOG OCA: ŠTO BIH KAO TATA SAMOM SEBI PORUČIO IZ BUDUĆNOSTI Tvoj život vrtjet će se samo oko nje, a ona će tebe vrtjeti oko malog prsta...

Tvoj život vrtjet će se samo oko nje, a ona će tebe vrtjeti oko malog prsta. Nauči kuhati bolonjez jer sve drugo djeca mrze jesti i zapamti: mamurluk i bebe ne idu zajedno
Ilustracija
 Pixabay

Bok stari, kak’ si?

Nemoj se šokirati, ovo nije jedan od onih lanaca sreće, ne moraš ništa lajkati ili uplaćivati lovu lažnim nigerijskim princezama. Ja sam zapravo ti, samo sam četiri godine stariji, imam nešto manje kose, tamnije podočnjake i koju kila viška. Pišem ti iz budućnosti i, ako ovo čitaš, znači da je onaj stari hašoman iz kvarta u pravu - stvarno su izumili vremenski stroj.

Živimo u Hrvatskoj pa kad pismo primiš, pripremi 50 kuna biljega i potvrdu o nekažnjavanju.

U njemu ti je par savjeta, sjedni dok ih čitaš. Još to ne znaš, ali uskoro ćeš postati otac glasne male djevojčice. Čeka te pravi ringišpil. U školi smo, znaš i sam, iz matematike jedva navlačili dvojku, ali ako sam ipak dobro izračunao, ovo ti u ruke stiže u trenutku dok ležerno ulaziš u ljekarnu po test za trudnoću.

I odmah da ti kažem - čestitam.

Jer ono s čim te svi plaše da parovi u ranim tridesetima često mjesecima pokušavaju imati bebu, ali ništa se ne događa? E pa vi niste taj par.

Za 20 minuta sjedit ćete u kupaonici, ti i tvoja žena, test će biti pozitivan, a vi nećete imati pojma kako dalje. Niste spremni? Buuuhuuu, nije ni Mate Mišo Kovač bio pa je 25 puta zaredom napunio splitske Gripe. Ne brini, ovo je najbolja odluka koju ste donijeli u životu.

Idemo redom.

Postaješ otac najlukavijem slatkišu na svijetu. Tvoj život vrtjet će se samo oko nje, a ona će tebe vrtjeti oko malog prsta.

Past će ti na pamet da njezino rođenje slaviš dvije noći zaredom. Ne budi lud, ravno u krpe, spusti rolete, isključi telefon. Mamurluk i bebe ne idu zajedno.

Drugo. Cijela rodbina trubit će ti da su bebe mirišljavi smotuljci sreće. Lažu, frende, bit će pelena zbog kojih ćeš, kad ih razmotaš, padati u nesvijest. Hrana koju će ti mala bljuckati po ramenu grize gore od one kiseline iz hororaca o Alienu.

I da, ne znam je l’ znaš, ali bebe plaču. Vrište. Često bez razloga. Nećeš imati pojma kako im pomoći. Kupit ćete hrpu knjiga sa savjetima o odgoju. Bačen novac, malena će prestati samo kad ona želi, a ne ti. Šaljem ti popis samo nekih situacija u kojima mala djeca plaču: gladna su, a ručak još nije gotov. Sita su, a ručak je taman gotov. Sjede, a stajala bi. Stoje, a sjedila bi. Pužu, a hodala bi. Hodaju, a ne da im se. Krivi crtić je počeo, pravi crtić je završio. Vani je ljeto, a ona bi se sanjkala. Vani je snijeg, a ona bi na plažu.

Nema tu pregovora, upravo si postao Hrvatska koja je ušla u Austro-Ugarsku. Koliko se tvoje mišljenje uvažava pokazuje činjenica da te uopće nema u imenu monarhije.

Također, znaš ono kad kažu da su dijamanti najbolji prijatelji svake žene? So not true. Mislim, pomažu, ali mladoj mami puno je draže ako malu staviš u kolica i nestanete na par sati. Nema tog nakita koji se s time može mjeriti.

I ne, za tu šetnju ne trebaju ti tri toplomjera, sedam sirupa i dječja bolnica na otvorenoj vezi svaki put kad kašljucne. Nos će joj curiti većinu prve i uglavnom svake sljedeće zime, a lice će joj većinu vremena izgledati kao zaleđeni plitvički slapovi u siječnju. Nisi ni ti bio puno bolji.

Ima toga još.

Djeca mrze jesti. Nema čudotvorne formule, hrana i bebe jednostavno se ne podnose, kao što se Karamarko i Milanović ne podnose (kad smo već kod njih dvojice, jako ćeš se zabaviti na sljedećim izborima, vjeruj mi).

Umjesto za Batman stripove, počni štedjeti za dvocijevku. S jednim malim kći će ti se za ruke početi držati već u vrtiću. Ako misliš da ćeš o klipanima na motorima brinuti tek u njezinu pubertetu, pripremi se za skorašnje obiteljsko druženje na kojem će upoznati vragolastog trogodišnjaka s plastičnim motorinom na struju.

Imaj oči na leđima, trebat će ti valerijane taj dan.

Još jedna stvar, sigurno si čuo priče o ljudima koji polude kad postanu roditelji. Pričaju samo o svojoj djeci i svima pod nos guraju obiteljske fotografije pa opisuju: “Ovo ti je ona dok spava, ovdje trepće, ovdje zijeva...” Ne sudi ih, bit ćeš još i gori.

Par brzopoteznih za kraj: saznaj sve što možeš o Maši i Medvjedu, uskoro ćeš odgovarati na puno pitanja o njima. Nauči kuhati bolonjez, gubit ćeš manje živaca za ručkovima. I da, džabe si krečio, zidovi doma uskoro će ti biti zašarani kao pothodnik u Dugavama.

Život će ti upravo postati nevjerojatan, bit ćeš sretan k’o prase u blatu i što više budeš uokolo kukao da ti je teško, to će ti biti bolje. Grli je što češće, bit će ti žao svake svađe koju započneš.

E, da. Na Twitteru počni pratiti Donalda Trumpa. Tip će uskoro postati bitan.

Čujemo se,

Ti za četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:02