KOMENTARI

Merkel i dalje lider, ali ne više apsolutno neupitni

 Hannibal Hanschke / REUTERS

Jedna je šala prokolala medijima krajem prošlog mjeseca. "Angela Merkel je u izbore 2013. išla sa sloganom "Sie kennen mich" (Poznajete me). Sad bi mogla staviti "Poznajem vas". I to se pokazalo na ovotjednom kongresu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Essenu: simbolika je bila dvostruka, dvorana iz 1950-ih godina podsjeća na početak obnove Njemačke nakon Drugoga svjetskog rata; u tom je gradu 2000. godine Merkel prvi put izabrana za predsjednicu CDU. Kancelarka, za koju je Günter-Helge Strickstrack (95), jedini živi osnivač CDU-a rekao da je svakako bolja od Helmuta Kohla, ali da ipak nije razina Konrada Adenaura, izašla je pred izaslanike s pomno pripremljenim govorom koji je pogodio u sridu. "Mutti" je govorila gotovo sat i po vremena, trezveno i ozbiljno, kao i uvijek, i napravila blagi protuislamski otklon pozvavši na zabranu burke. Tako je smirila sve one koji joj još zamjeraju prošlogodišnji poziv migrantima iako su negdje duboko u sebi možda i svjesni pragmatičnog razloga tog poziva: Njemačkoj je potreban rast stope prirodnog prirasta kako ne bi izgubila poziciju najmnogoljudnije zemlje u Europi, što onda ima izravne posljedice na utjecaj u Europskom parlamentu i komisiji. Osim toga, 18% sadašnjeg stanovništva Njemačke ima migrantske korijene.

Merkel je članstvo pozvala da joj pomogne i uspjela ih je mobilizirati - pljesak nakon govora je trajao 11 minuta, iskreno. Ekspoze pak nije donio ništa novo i neočekivano, neki program koji bi iznenadio, neku poruku koja bi izazvala pad ili rast burzi i vrištala s naslovnica. Dobro je sumirao Politico: "Merkel je poruka". I to ne samo delegatima CDU-a, nego i većini njemačke javnosti. Nije slučajno napomenula kako "smo prije 11 godina bili bolesnik Europe. Danas smo, mislim da mogu reći, sidro stabilnosti". Točno, Njemačka je izašla iz recesije, nezaposlenost je ispod 5%, zarade rastu, ekonomija cvjeta. "Sve to nije palo s neba", poručila je Merkel. I čuli su to i glasači Zelenih, koje je pridobila migrantima i gašenjem nuklearki, i socijaldemokrata, koji su zadovoljni jer je pristala na minimalnu plaću, i muslimana jer im je burka nevažna u usporedbi s pruženim utočištem. Pa se još jednom potvrdilo da Merkel ima bitno veću bazu podrške od stranke.

Nakon kongresa odahnuli su mnogi u Europi, Austrijanci, pa i Talijani, Poljaci, na kraju i Hrvati. Stabilna Njemačka i snažna Angela Merkel znače da bi, u suradnji s razumnim Françoisom Fillonom, mogla redefinirati EU i staviti je na nove temelje te ukloniti strahove od raspada. Jer, izazova je i na njemačkom i na europskom i na globalnom planu i više nego što bi trebalo. No i na toj se sjajnoj pozlati pokazala blaga, ali ipak napuklina. Mladi junoše i ovdje žele da se njihov glas jače čuje (iako nisu nezaposleni kao Talijani koji zbog toga ruše Mattea Renzija, a odskaču i od Austrijanaca koji su spasili zemlju od radikalnog desničara Norberta Hofera). Drugi su dan uspješno progurali odluku o zabrani dvojnog državljanstva, a nakon toga je Merkel odmah izjavila kako od toga neće biti ništa. To je bio signal: Merkel je i dalje lider, ali to liderstvo više nije neupitno i može se pokušati napraviti nešto iza njezinih leđa i bez njezina znanja. Konačno, iz njezina su kruga isticali kako je nužno da dobije barem 90% glasova da potvrdi punu stranačku podršku (2013. je dobila 96%) - osvojila je 89,5% i upravo tih 0,5% potvrđuje da raste kritična masa onih koji već gledaju u 2020. godinu. Treba se samo nadati da će dati sve od sebe da pomognu Merkel da uspješno izgura svoj četvrti, sigurno posljednji, ali za Njemačku i EU najvažniji mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:33