NAJBOLJI PROJEKTI IZ 2014.

ARHITEKTONSKE NAGRADE Najbolji su škola i vrtić na Kajzerici

U konkurenciji stambene arhitekture pobijedili su Petar Mišković i Vanja Rister

U konkurenciji za najbolju građevinu Hrvatske, uz Histriu Aromaticu, imanje u zaselku Pižanovac kraj Bala studija Mikelić-Vreš, i plažu Mulini u Rovinju 3LHD-a, glavnu su nagradu osvojili škola i vrtić na Kajzerici.

Autori su skupina arhitekata: Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera, Juan Jose Nunez Andrade. Njihova nagrađena škola i vrtić međusobno su povezani i tvore jedan objekt .

Nagrađena tipologija

Sva sreća da ne postoji kladionica prije dodjele godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata, kao što postoji prije Pritzkera, jer - definitivno bih pogriješila u okladi, ako ništa drugo, barem u spomenutoj kategoriji, u kojoj mi se činilo da je dominantno istarsko imanje.

Nagrađeni projekt škole i vrtića u zagrebačkom naselju Kajzerica

Nismo dobili podrobnije obrazloženje o odluci žirija, no, statistički, škole i vrtići zadnjih su godina i najčešće nagrađivana tipologija. Škola i vrtić nalaze se u divlje sagrađenom naselju Kajzerica, koje smo 90-ih godina promatrali kao vizualni prikaz kaosa tog razdoblja. Nagrađeni je projekt čista suprotnost. Kada se približavate s ceste, dominira tamna, čista ploha. No iznutra je objekt razigran golemim staklenim stijenama, od kojih je svaka druga uokvirena drvom, što čini dinamičnu geometrijsku igru. Škola na masivnim, sivim stupovima, podijeljena je u tri zgrade, ispod kojih je ostavljen prostor za igru.

Nagrađeni projekt obiteljske kuće iznad Rijeke

U konkurenciji za nagradu “Drago Galić”, uz kuću Gumno Idisa Turata i “Olive House” ( Tea Horvat, Radovan Šobat), pobijedila je obiteljska kuća na strmom terenu, koja se nadvija nad Rijekom, Petra Miškovića i Vanje Ristera.

Vojno zapovjedništvo

Nagradu “Bernardo Bernardi” dobio je Arheološki park Principij Nenada Fabijanića, u Starom gradu u Rijeci, sagrađen na mjestu nekadašnjeg principija, vojnog zapovjedništva rimske Tarsatik. Nagrada “Neven Šegvić” za publicistički rad pripala je Karin Šerman, za rad “Fitting Abstraction”, čija je tema stogodišnja povijest hrvatske arhitekture.

Nagrade su dodijeljene preksinoć u Francuskom paviljonu. Nagrada koja je bila poznata od ranije je ona uručena Dragomiru-Maji Vlahoviću, za životno djelo, sjajnom autoru obiteljskih kuća (npr. Crna kuća, Srebrnjak).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:52