RAVNATELJ ODSTUPIO

Blamaža u najvećem muzeju svijeta, ukrali im tisuće predmeta: ‘Znate li za koji sitniš ih prodaju?‘

 Jordan Pettitt/Pa Images/Profimedia/Jordan Pettitt/pa Images/profimedia
Velika afera trese Britanski muzej, a policija istražuje tko je od zaposlenika pomogao kradljivcima. U međuvremenu pljušte otkazi

Oko 2000 predmeta ukradeno je iz Britanskog muzeja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, ali su se neka od nestalih blaga počela pronalaziti, potvrdili su iz muzeja i dodali da se radi o ‘neredu koji se planira raščistiti‘.

George Osborne, predsjednik Britanskog muzeja, rekao je za BBC da se "moglo učiniti više" nakon što su sumnje o krađama prvi put iznesene u veljači 2021. godine, ali je istraga pogrešno vođena. Navodno je član muzejskog osoblja umiješan u prevaru i dobio je otkaz.

image

George Osborne, predsjednik Britanskog muzeja

Danny Lawson/Pa Images/Profimedia/Danny Lawson/pa Images/profimedia

Zbog svega je Hartwig Fischer, ravnatelj muzeja, odstupio s dužnosti, objavljeno je u petak. Rekao je da su propusti u konačnici njegova odgovornost.

Jedna od najprestižnijih kulturnih institucija u Velikoj Britaniji je pod velikim pritiskom otkako je ranije ovog mjeseca otkriveno da je niz predmeta prijavljeno kao "nestalo, ukradeno ili oštećeno". Neki od njih prodaju se na aukciji na internetu po cijeni od 50 dolara.

image
Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia/Tayfun Salci/zuma Press/profimedia

Među njima su predmeti od neprocjenjive vrijednosti koji datiraju iz 15. stoljeća prije Krista do 19. stoljeća i čuvani su prvenstveno u akademske i istraživačke svrhe.

Osborne je rekao kako je uvjeren da će ‘pošteni ljudi‘ vratiti stvari za koje se utvrdi da su ukradene, ali je priznao da će biti i onih koji to neće napraviti.

Osnovan 1753. godine, Britanski muzej prikupio je zbirku od oko osam milijuna predmeta, ali od 2019. samo ih je oko 80.000 bilo izloženo javnosti, a ostatak je bio u skladištu.

Sada se otkrilo da neki predmeti nisu ispravno katalogizirani i registrirani i to s namjerom da ih se otuđi.

Muzej blisko surađuje s policijom i u tijeku je forenzički posao kako bi se utvrdilo što točno nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:23