POČETNA CIJENA 65 MILIJUNA

‘Dama s lepezom‘ po svoj će prilici biti najskuplja slika na svijetu. Slika Gustava Klimta bila je na štafelaju u trenu njegove smrti

Image: 379966147, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Painters/Alamy/Alamy/Profimedia

 Painters/Alamy/Alamy/Profimedia/Painters/alamy/alamy/profimedia
Ulje na platnu prikazuje nepoznatu ženu, iako je bilo raznih teorija tko je ‘dama‘ među ostalim i da se zapravo radi o Johanni Staude, jednom od Klimtovih omiljenih modela

Kada se pojavi u Sotheby‘su u Londonu 27. lipnja, bit će to najviše procijenjena slika u povijesti europskih aukcija, čak 65 milijuna funti. Riječ je o posljednjem portretu velikog Gustava Klimta, "Dami s lepezom" (Dame mit Fächer) koja je zadnji put bila ponuđena na prodaju prije trideset godina.

Tu je sliku Klimt naslikao 1917. godine i još uvijek je bila na štafelaju u atelijeru u trenutku njegove smrti u veljači 1918. godine. Ulje na platnu prikazuje nepoznatu ženu, iako je bilo raznih teorija tko je "dama" među ostalim i da se zapravo radi o Johanni Staude, jednom od Klimtovih omiljenih modela. Klimt je u to vrijeme bio vrlo tražen portretist među bogatim Bečanima, ali ovo nije naručeno djelo, naslikano ga je za svoj vlastiti užitak, ističe se u najavi aukcije.

"Pun slobode i spontanosti, odražava Klimtovu radost u slikanju i slavljenju ljepote u najčišćem obliku. Također otkriva njegov inovativni pristup. Tradicionalno, portreti su bili – i još uvijek jesu – slikani u ‘portretnom (ili vertikalnom) formatu. Ovdje se Klimt vraća kvadratnom formatu koji je koristio za svoje avangardne krajolike početkom stoljeća, dajući ovoj slici jedinstveni ‘moderni‘ štih".

Motivi u pozadini i na ogrtaču na slici "Dama s lepezom", poput lotosovih cvjetova, feniksa i zmajeva, upućuju pak na kineski utjecaj. Poznato je, naime, Klimtovo zanimanje za kinesku i japansku kulturu, imao je veliku kolekciju kimona i kineskih ogrtača kao i zbirku japanskih grafika na drvetu.

"Način na koji joj kimono klizi s ramena, čini se da je lepeza gotovo stavljena tamo da sakrije njezina prsa, ovo očito nije nečija kći koju su poslali da joj naslikaju portret! To je Klimt koji eksperimentira i pomiče granice," rekla je za The Art Newspaper Helena Newman, predsjednica Sotheby‘sa za Europe koji je sliku zadnji put prodao 1994. godine za 11,6 milijuna dolara. Nalazilo se do tada u zbirci Wendella Cherryja, američkog poduzetnika i kolekcionara umjetnina, a prije njega u vlasništvu bečkog industrijalca Erwina Böhlera, koji ga je kupio nedugo nakon što je Klimt umro (Böhler, njegov brat Heinrich i rođak Hans bili su prijatelji i mecene i Klimta i Egona Schielea.). S Gustavom Klimtom boravili su na Attersee, jezeru u blizini Salzburga koje je bilo inspiracija za mnoge od umjetnikovih najvažnijih krajolika i koje se mogu vidjeti na zajedničkim fotografijama. Godine 1916. Erwin je kupio Litzelberg - mali otok u jezeru ovjekovječen na Klimtovim slikama. Kao veliki pokrovitelj umjetnosti, Erwin Böhler naručio je od vodećeg arhitekta Josefa Hoffmanna da ukrasi sobe njegovog stana u Palais Dumba u Beču gdje je slika visjela u Glazbenoj sobi uz Klimtove pejzaže s motivima jezera Attersee koji su također bili dio njegove zbirke. Portret je na kraju prešao na Heinricha, a potom, nakon njegove smrti 1940., na Heinrichovu suprugu Mabel. Do 1967. bio je u zbirci Rudolfa Leopolda, za kojeg se zna da je kupio brojne Schieleove crteže od Mabel Böhler 1952. i možda je također od nje nabavio ovo djelo.

Slika je prošle godine bila i u fokusu jedne izložbe pod nazivom "Dama s lepezom – Gustav Klimt i Istok – Azija" u Beču, u muzeju Belevedere.

Većina naručenih portreta iz Klimtovog zlatnog razdoblja nalazi se u muzejima, a Newman kaže da je najbliži usporedivi portret koji je (relativno) nedavno došao na tržište Portret Adele Bloch-Bauer II iz "zlatnog razdoblja" (1912.) koji je prodan u Christie‘s u New Yorku za rekordnih 87,9 milijuna dolara (s naknadama) u studenom 2006. (procjena je bila 18-25 milijuna dolara). Rečeno je da je kupac bila Oprah Winfrey, koja je djelo navodno privatno prodala za oko 150 milijuna dolara 2016. Trenutno je izloženo na izložbi "Nakon impresionizma" u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Još jedno usporedivo djelo koje je privatno promijenilo vlasnika je Portret Adele Bloch-Bauer I, koji je prodan Ronaldu Lauderu za 135 milijuna dolara 2006. Zatim portret Rije Munk III, nedovršeno djelo iz istog razdoblja kao i "Dama s lepezom" koje je 2010. prodano u Christie‘su u Londonu za 18,8 milijuna funti.

Godine 2017. londonski Sotheby‘s prodao je Klimtovu sliku Bauerngarten (Blumengarten) s motivom vrta iz 1907. godine za 48 milijuna funti. Newman kaže da su te svote uzete u obzir pri procjeni "Dame s lepezom", zajedno s cijenom postignutom prošlog mjeseca, u svibnju, za Klimtov krajolik, "Insel im Attersee", koji je prodan u Sotheby‘su u New Yorku za 53,2 milijuna dolara privatnom japanskom kolekcionaru. I u slučaju Dame s lepezom u Sotheby‘su očekuju interes azijskih kupaca, "Klimt je u onoj rijetkoj kategoriji umjetnika - uključujući Modiglianija, Picassa i Giacomettija - čiji su radovi dosegli više od 100 milijuna dolara na aukcijama", kaže Newman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:13