IN MEMORIAM

IZNENADA UMRO UGLEDNI KIPAR MARIJAN GLAVNIK Među tisućama njegovih djela posebno se ističu 14 reljefa Križnog puta i vitraji crkve sv. Mihaela u Crncu

Marijan Glavnik
 Miroslav Kis / HANZA MEDIA

Sisački akademski kipar i slikar Marijan Glavnik iznenada je umro u četvrtak, 31. kolovoza u Zagrebu u 68. godini. Glavnik je rođen 1950. godine u podravskom Virju. Nakon završetka zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, 1971. godine upisuje studij na Kiparskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, gdje studira najprije u klasi akademika Želimira Janeša, a potom Ivana Sabolića. Od 1977. godine živi u Sisku, a kao slobodni likovni umjetnik u Sisku je otvorio i prvi likovni atelier.

Već kao student Marijan Glavnik skulpture i slike počeo je izlagati na samostalnim i skupnim izložbama, najprije u rodnoj Podravini, a kasnije i drugim hrvatskim gradovima i inozemstvu. Ukupno je izlagao na četrdesetak samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi. Skulpture, od kojih su mnoge postavljene u javnom prostoru stvarao je u drvu, kamenu i metalu, a slikao je u tušu, akvarelu i temperi.

Među tisućama Glavnikovih djela posebno se ističu 14 reljefa Križnog puta i tri vitraja crkve sv. Mihaela u Crncu kraj Siska, spomenika poginulim braniteljima u Petrinji, 14 reljefnih postaja Križnog puta i oltara za kapelicu samostana sv. Frane u Splitu, središnji križ na sisačkom groblju Viktorovac, skulpture “Sisačka korablja” u njemačkom Heidenheimu… Također, uredio je interijer pivnice i recepcije hotela “Kristal” u Umagu i brojne druge.

Posljednji oproštaj s umjetnikom bit će u ponedjeljak, 4. rujna na sisačkom groblju Viktorovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:40