MUZEJSKI BOOM

KIT OD 20 METARA U SREDIŠTU MUZEJA ZNANOSTI O MORU Mali Lošinj dobiva jedinstveni muzejski objekt

Riječ je o još jednom atraktivnom projektu nakon Muzeja Apoksiomena

Nagrađivani arhitektonski studio MVA (mikelić vreš arhitekti) završio je atraktivan projekt za budući Muzej znanosti o moru, znanstveno-muzejski centar Instituta Plavi svijet na napuštenoj vojnoj lokaciji rubnog dijela grada Malog Lošinja. Projekt prikazuje još jedan zanimljiv muzej koji bismo mogli dobiti u skoroj budućnosti, nakon Muzeja Apoksiomena, čije je otvorenje najavljeno za ovu godinu. Za Mali Lošinj to je pravi muzejski boom, čak dva muzeja suvremenog arhitektonskog izričaja u kratko vrijeme. Iako se još ne zna točan datum kada će početi gradnja Muzeja znanosti o moru, arhitekti su samo za Jutarnji otkrili svoju koncepciju.

Troetažna praznina

Prostori buduće zgrade muzeja organizirani su oko središnje troetažne “praznine” koja sadrži velike muzejske izloške iz podmorskog svijeta, od kojih je najveći jedan kit. Troetažna praznina s izlošcima vizualno povezuje sve sadržaje centra te tako omogućuje vrlo različite i fleksibilne scenarije korištenja.

- Kit koji se nalazi u središnjem prostoru veličine je 20 metara, ali tu su i druge životinje koje je predložio i dao nam popis sam Institut Plavi svijet - kaže Marin Mikelić.

Svaka je etaža muzeja oblikovana kao zasebni identitet s referencama na morsku površinu, borovu šumu i brodove iz lokalnog škvera.

Spoj znanosti i turizma

- Najveći izazov bio nam je je pomiriti sve sadržaje koji se unutra nalaze i uspostaviti prostorne odnose. Dakle, spojiti izlaganje, znanost i turizam unutar jedne zgrade, i da se ti sadržaji svi dobro slažu - kaže Marin Mikelić, arhitekt.

Muzej znanosti o moru prostirat će se na 4000 četvornih metara i smjestit će se na rubu izgrađenog dijela grada Malog Lošinja. Za projekt se nije mijenjala topografija terena te je program zgrade organiziran u tri nadzemne etaže koje prate teren i od kojih svaka ima mogućnost izravnog pristupa. Muzej je zamišljen kao suvremeni istraživačko-edukacijski centar s velikim turističkim potencijalom. MSM obuhvaća znanstveni centar s prostorima za rad i boravak gostujućih znanstvenika, edukacijski centar namijenjen studentima, turistima i širokoj javnosti, muzejsko-izložbeni centar te centar za spašavanje morskih kornjača.

- Izložbeni prostori u prizemlju i prvom katu, edukacijski dio također na prvom katu te prostori znanstvenika i uprave na drugom katu organizirani su oko središnje troetažne “praznine” koja vizualno povezuje sve sadržaje centra. Ovakva organizacija omogućuje vrlo precizne režime korištenja prostora za pojedine grupe korisnika, ali i vrlo različite i fleksibilne scenarije korištenja - objašnjava Tomislav Vreš, arhitekt.

Stakleni krov

Funkcija središnje “praznine” je višestruka - osim što se u njoj nalaze izlošci iz podmorskog svijeta, njezin stakleni krov propušta zenitalno prirodno svjetlo i omogućuje prirodno provjetravanje svim sadržajima. Kao dodatna atrakcija, visoki troetažni zid konstruktivne jezgre omogućuje u tom prostoru projekcije vrlo velikih formata.

Svaka etaža oblikovana je kao zasebni identitet: stakleno pročelje prizemlja referira se na morsku površinu, vertikalne kamene lamele na prvom katu u interijeru evociraju osjećaj boravka u borovoj šumi, dok su sadržaji drugog kata organizirani u manje povezane jedinice - svojevrsni “znanstveni grad” obložen metalnim pločama poput onih od kojih se grade brodovi u obližnjem škveru.

- Zgrada spretno i nenametljivo korespondira s okolnom gradnjom, a istovremeno stvara jedinstveni i prepoznatljivi identitet - kaže Marin Mikelić.

Na projektu su u Studiju MVS surađivali i arhitekti Sara Pavlov i Viktor Vdović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:13