'U ČETIRI OKA'

ODABRAN VIZUALNI IDENTITET MUZEJA APOKSIOMENA Nove oči antičkog brončanog atletičara koji je oduševio London i Los Angeles

 Andrija Lučić/Cropix
Grafički apstrahirane i plavom bojom oživljene očne duplje 'nadopunjuju' skulpturu onim što joj jedino fizički nedostaje, stoji u obrazloženju

ZAGREB - Rad "U četiri oka" mladog dizajnera Luke Predragovića proglašen je najboljim na Natječaju za dizajn vizualnog identiteta Muzeja Apoksiomena, između njih 48 prijavljenih.

"U nizu prijedloga koji koriste motiv skulpture ili nekog njezinog dijela prvonagrađeno rješenje ističe se jasnoćom, dorečenošću i preciznošću", ističe se u obrazloženju Ocjenjivačkog suda natječaja, kojega je raspisao Grad Mali Lošinj, a provelo Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD).

"Grafički apstrahirane i plavom bojom oživljene očne duplje 'nadopunjuju' skulpturu onim što joj jedino fizički nedostaje. Anatomski elementi skulpture tako postaju nositelj vizualnog identiteta te logično ostvaruju potreban simbolički i utilitarni potencijal. Sukladno ideji 'muzeja s jednim artefaktom' rješenje personificira i poistovjećuje muzej sa svojim izloškom", napominje se.

Ocjenjivački sud je ustvrdio i kako reducirani grafički izraz ima poželjan potencijal širenja i diversifikacije pri primjeni u različitim medijima i označavanju suvenirskog asortimana.

Muzej Apoksiomena smješten je u Palači Kvarner koja je tijekom povijesti doživjela niz prenamjena, rekonstrukcija i razgradnji. Autori arhitektonskog koncepta i projekta, kao i koncepta postava koji uključuje kreiranje scenarija i doživljaja posjetitelja, su Saša Randić i Idis Turato, koji su 2009. sa svojim suradničkim timom osvojili prvu nagradu na Natječaju za izradu idejnog arhitektonskog rješenja Muzeja Apoksiomena. Radovi na rekonstrukciji i izgradnja Muzeja započeli su početkom 2012., a prije samog su otvaranja trebali artikulirati svoju vizualnu komunikaciju.

Vizualni identitet će Muzej predstavljati kao mjesto, koncept i projekt, koji će vizualnom komunikacijom promovirati Mali Lošinj, Cresko-lošinjski arhipelag i Hrvatsku kao bitnu destinaciju na svjetskoj karti kulturne baštine i suvremene kulturne ponude.

U Ocjenjivačkom sudu bila su dva predstavnika Muzeja Apoksiomena i tri predstavnika HDD-a, Ingrid Stanković, privremena ravnateljica Muzeja Apoksiomena, Idis Turato, autorica arhitektonskog projekta Muzeja, dizajneri Damir Bralić, Mauricio Ferlin i Maroje Mrduljaš, kritičar arhitekture i dizajna.

Nagrada radu Luke Predragovića u bruto iznosu je 40 tisuća kuna. S obzirom da je treća nagrada ravnopravno dodijeljena dvama radovima, odlučeno je da se predviđeni iznosi druge i treće nagrade preraspodijele. Stoga druga nagrada iznosi 20 tisuća kuna bruto, a iznos treće, 30 tisuća kuna bruto ravnopravno se dijeli na dva rada.

Drugu nagradu dobio je Boris Ljubičić s radom "Mali_small" jer njegovo rješenje "na osebujan i duhovit način uspostavlja aktivni i uzajamni odnos između statue i mjesta Malog Lošinja".

Treću nagradu dobio je Luka Juras za dva prijedloga, oba pod nazivom "Vizualni identitet Muzeja Apoksiomena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:13