POVJERLJIVO S PUBLIKOM

NEČASTIVE PONOVNO U ZAGREBU Intimnost i osobnost intenzivne izvedbe

Tom se predstavom otvara izvedbeni dio Queer Zagreb Sezone, koja će u prvom polugodištu predstaviti dvadesetak umjetnika iz Australije, Sjeverne Amerike, Azije i Europe

Nakon turneje po Americi i Japanu jedna od uspješnijih hrvatskih plesnih izvedbi ponovno dolazi u Zagreb. Predstava 'Nečastive' ('Denuded') oduševila je publiku New Yorka, Chicaga i Tokija, a tijekom 2014. godine odlazi na širu turneju po SAD-u te na gostovanja u Grčku, Južnu Koreju, Japan i Filipine.

Predstava 'Nečastive', autora, koregorafa i plesača Brune Isakovića, održat će se 2. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s početkom u 20 sati. Predstava je nastala tijekom umjetničke rezidencije Brune Isakovića i Pavla Heidlera u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, kroz program Perforacija i Mreže za izvedbene umjetnosti.

Tom se predstavom otvara izvedbeni dio Queer Zagreb Sezone, koja će u prvom polugodištu predstaviti dvadesetak umjetnika iz Australije, Sjeverne Amerike, Azije i Europe, uz posebno bogat program posvećen odnosu roda i koreografije u svibnju.

Ideja za Nečastive rađa se iz okvira koje je postavio prethodni Isakovićev rad Zaziv, u kojem izvođač fizičkim ekspresijama, ali zapravo i mnogo širom scenskom prisutnošću koja daleko nadilazi isključivo tjelesni pokret, asocira na odnos svjetovnog i duhovnog.

Dedramatizirajući jednostavnom strukturom izvedbe klasični narativ, a ujedno ne odustajući od linearnog i logičnog razvoja pokreta, geste i glasa na sceni, 'Nečastive' preispituju jedinstveni odnos izvođača i svake osobe u publici. S obzirom na intimnost i osobnost ove intenzivne izvedbe, upravo u toj povjerljivoj komunikaciji s publikom i zrcaljenju emocija/pogleda/odmaka, otvora se mogućnost odnosa.

Bruno Isaković rođen je u Zagrebu, a diplomirao suvremeni ples u Amsterdamu. U Zagrebu je član Studija za suvremeni ples.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:01