RAZGOLIĆAVANJE

PREMIJERA BRUNE ISAKOVIĆA U NEWYORKU Prepuno gledalište ispratilo je izvođače snažnim aplauzom

 promo foto
Newyorška premijera u sklopu festivala Queer New York održana je u eksperimentalnom kazalištu Abrons Art Center, jednom od najvibrantnijih centara suvremene umjetnosti na Manhattanu

NEW YORK - Predstava "Razotkrivanja" hrvatskog koreografa i izvođača Brune Isakovića, u kojoj kroz plesno razotkrivanje na sceni demistificira granice privatnosti, premijerno je izvedena u utorak navečer u New Yorku, uz velik interes i odličnu recepciju zahtjevne newyorške kazališne publike.

Riječ je o novom projektu tog plesnog umjetnika, koji u svojim performansima propituje različite fenomene, teme i pojmove – rod, seksualnost, ljubav, žudnju, umjetnost – provlačeći ih kroz vizuru tjelesnosti.

Predstava je izvedena u sklopu programa festivala Queer New York, koji u tom gradu od 16. do 26. rujna organizira hrvatska udruga Domino.

Njezina je newyorška premijera održana u poznatom eksperimentalnom kazalištu Abrons Art Center, jednom od najvibrantnijih centara suvremene umjetnosti na Manhattanu.

U "Razotkrivanju" (Disclosures) sudjeluje šest izvođača koji s publikom dijele svoje priče i ispovijesti, istodobno se postupno razgolićujući, što dovodi do polagane degradacije granica privatnosti, koje se raspadaju i demistificiraju.

Hrabro se suočavajući s publikom i s vlastitim demonima, glumci-izvođači postupno razgrađuju vlastitu identitetsku osnovicu, koju čine rođenjem zadane granice roda, spola i tjelesnosti općenito.

Kroz tu prizmu spolnosti, odnosno, seksualnosti kao temeljne polazišne točke za razvoj osobnosti, svaki od šest sudionika razlaže i pred publiku iznosi svoju verziju vlastite obiteljske, pa tako i tjelesne i osobne povijesti, istražujući svoju tjelesnost/osobnost kroz golotinju, travestiju, LGBTQ identitet.

Tematizirajući svoju seksualnost i tjelesne nesavršenosti, koje uključuju potpuno odstranjenje dojki radi obiteljske anamneze karcinoma dojki ili ožiljke vezane uz obrezivanje, koje se u američkom zdravstvenom sustavu iz higijenskih razloga provodi automatski nad svom muškom djecom, ali i razna druga nasljedna, urođena ili stečena tjelesna odstupanja od općeprihvaćene "norme ljepote", njihova je intimnost istodobno posve razotkrivena i iskorištena kao katalizator za rasterećujući prelazak na novu razinu prihvaćanja sebe kao individue, te sebe u odnosu na druge.

NEČASTIVE PONOVNO U ZAGREBU Intimnost i osobnost intenzivne izvedbe

Golotinja je intimno iskustvo usko povezano s individualnošću pojedinca i uvriježenim društvenim normama. Bez obzira je li netko ekstrovert ili introvert, ideja golotinje za svakoga ima različite konotacije po pitanju intimnih granica, osjećaja privatnosti, srama, ranjivosti ili društvenih pravila.

Isakovićev je performans eksperiment u kojemu se golotinja koristi kao sredstvo posredovanja priča pojedinaca, koji tako se predstavljajući grade svoju individualnu povijest u kojoj sva ljudska značenja stoje zgusnuta.

Zanimljiva i na trenutke vrlo emocionalna izvedba, za što su velikim dijelom zaslužni sami umjetnici koji su pristali razgolititi se i metaforički i doslovno pred vrlo zahtjevnom newyoškom kazališnom publikom koja ih je ispratila snažnim aplauzom, uskoro bi svoju inačicu trebala dobiti i u Hrvatskoj, gdje Isaković planira u budućnosti transponirati isti model propitivanja identiteta kroz suradnju s lokalnim umjetnicima spremnima na takvu vrstu razotkrivanja i preispitivanja.

Newyorška je premijera napunila gledalište Abrons Centra, a publika je odlično reagirala na izvedbu, dugo se zadržavši u živom razgovoru s umjetnicima.

Predstava će u sklopu programa Queer New Yorka biti izvedena još četiri puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:53