NOĆ MUZEJA

OŽIVLJENA POVIJEST: 'HRVATSKA '45' U Hrvatskom povijesnom muzeju noćas će govoriti Većeslav Holjevac, Zvonimir Majer, Vladimir Nazor...

 Udruga fotografa 'Kafotka'
Predočit će se pregled ključnih događanja i procesa iz 1945. godine, koja u svojoj prvoj polovici obuhvaća razdoblje NDH, a u drugoj FNRJ

Hrvatski povijesni muzej danas nudi program Ususret izložbi “Hrvatska’45”, koja se otvara 29. veljače. Večeras, naime, daju premijerni uvid. Izložbu je prvo bila najavljena za kraj obljetničke prošle godine, potom je trebala biti otvorena sredinom ovog mjeseca, no umjesto otvorenja, a kako se za Noć muzeja ne bi izgubila prilika za predstavljanje golemog truda koje su muzealci napravili, ona će se dijelom vidjeti već danas. Razlog za ponovno kašnjenje otvorenja, kako neslužbeno saznajemo, isključivo je tehničke prirode.

Budući da je iz proračuna za prošlu godinu bilo izdvojeno 100.000 kuna za izložbu, ostaje nepoznato je li taj novac već potrošen jer su troškovi narasli prije završetka izložbe ili možda nije sav ni primljen?! Ipak, u Muzeju nisu ništa o tome htjeli komentirati.

Riječ je o izložbi za koju se očekuje da bi mogla biti hit izložba, u smislu zainteresiranosti publike. Predočit će se pregled ključnih događanja i procesa iz 1945. godine, koja u svojoj prvoj polovici obuhvaća razdoblje NDH, a u drugoj FNRJ. Tri su osnovne izložbene tematske cjeline: vojna i politička povijest, svakodnevni život i kultura i znanost.

U Noći muzeja posjetitelji će imati priliku poslušati svjedočanstva petero osoba koje su značajne za tu godinu. O tim će vremenima govoriti Lucija Borjan, Zdenka Sertić, Većeslav Holjevac, Zvonimir Majer i Vladimir Nazor, kroz metodu oživljene povijesti. Premijerno će se prikazati i dijelovi video zapisa “Fragmenti vremena” koje je Hrvatski povijesni muzej napravio za izložbu “’45.”, a koji donose sjećanja živućih svjedoka vremena i njihovih potomaka. Također, čitat će se tekstovi značajnih književnika i umjetnika toga doba.

Tekstove će čitati Tajna Peršić i Natko Jurdana. Primjerice “Preživjeti u Zagrebu: Dnevnik 1943-1945.” Josipa Horvata, “Zagreb 1945” Tille Durieux, “Knjiga zapisa” Josipa Vanište, pisma iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja Nastje Rojc, te djela Radovana Ivšića koja je izvodila Družina mladih 1945.

Dio velike izložbe “Hrvatska 1945.” su i mnoge fotografije, od kojih su neke dosad nepoznate. Vojni i društveno-politički kontekst obuhvaća: završne operacije za oslobođenje, zadnji dani u NDH, diskontinuitet i smjena vlasti, socijalistička revolucija, Bleiburg, Stara Gradiška, Jasenovac, OZNA, presude “U ime naroda”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:18