ŽIVOT IMITIRA UMJETNOST

UGLEDNOG UMJETNIKA STRPALI U LUDNICU Ruske vlasti uzele su performera na zub kad je u prosvjedu spalio ulazna vrata bivšeg KGB-a

 Reuters
Pavlenski je pritvoren od studenog 2015., nakon prosvjednog performansa kojeg je održao ispred zgrade ruske savezne sigurnosne službe

Ruske vlasti premjestile su umjetnika Pjotra Pavlenskog iz zatvora u psihijatrijsku bolnicu na promatranje koje bi moglo potrajati tri tjedna, kako je objavila njegova partnerica Oksana Shalygina .

Pavlenski je pritvoren od studenog 2015., nakon prosvjednog performansa kojeg je održao ispred zgrade ruske savezne sigurnosne službe (FSB), kada je zapalio ulazna vrata sjedišta ove agencije koja je naslijedila bivši KBG.

Pavlenski je također odrezao vlastito uho 2014. godine na cičoj zimi sjedeći gol na krovu moskovskog psihijatrijskog centra. Time je želio pokazati kako vlasti mogu "odrezati" neželjenog pojedinca iz društva uz pomoć psihijatrijskih i medicinskih dijagnoza da prisilno pošalju osobu u zatvorsku bolnicu. To je bila omiljena praksa sovjetskih vlasti u slučaju disidenata.





Акция Петра Павленского "Отделение" институт им. Сербского Москва 19 октября Нож отделяет мочку уха от тела. Бетонная с...

Posted by Oksana Shalygina on Sunday, October 19, 2014




Kada su dvije članice Pussy Riot završile u zatvoru, Pavlenski je također prosvjedovao 2012. tako što je zašio svoje usnice.

Ovaj angažirani ruski umjetnik iznimno je predan svojim uvjerenjima, u što se uvjerio i istražitelj Pavel Jasman koji ga je ispitivao četiri mjeseca, a nakon toga je dao otkaz i čak je bio spreman zastupati Pavlenskog na sudskom saslušanju, kako je bio izvijestio Moscow Times .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:08