PRIMIJENJENA UMJETNOST

ULUPUH Nagrada za životno djelo graditelju orgulja Ivanu Faullendu Hefereru

 Cropix
Nagradu za najbolji izložbeni projekt dobio je 49. zagrebački salon, najbolji izdavački projekt monografija "Prepoznatljivo svoja - kostimografkinja Ika Škomrlj", a Jelena Blagonić dobila je nagradu za najbolju mladu umjetnicu

ZAGREB - Ivan Faullend Heferer, umjetnički graditelj i restaurator orgulja, harmonija i klavira dobitnik je ovogodišnje Velike nagrade za životno djelo Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske ULUPUH, koje je u petak u Staroj gradskoj vijećnici dodijelilo i nagrade za najbolji izložbeni projekt 49. zagrebačkom salonu, za najbolji izdavački projekt monografiji "Prepoznatljivo svoja - kostimografkinja Ika Škomrlj" te za najboljeg mladog umjetnika Jeleni Blagović.

Ivan Faullend Heferer (1927., Zagreb), vrhunski je graditelj i restaurator orgulja i klavira, nastavljač u četvrtoj generaciji duge obiteljske tradicije umjetničkog stvaralaštva.

"Kroz više od pola stoljeća umjetničkog djelovanja i voditelja atelijera, Ivan Faullend Heferer sagradio je 14 orgulja, među kojima su one najveće s 29 zvučnih registara u crkvi sv. Frane u Šibeniku, te izvršio više od 65 restauracija i rekonstrukcija zvukovnih spomenika kulture, među njima i najstarije sačuvane orgulje u Hrvatskoj iz 1649.", ističe se u obrazloženju.

Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih priznanja, a njegov je rad s orguljama omogućio da i danas uživamo u njihovom božanskom zvuku koji ispunja prostor, dodaje se.

49. zagrebački salon - primijenjene umjetnosti i dizajn/Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost, koji se održao u lipnju i srpnju ove godine u Zagrebu, nagrađen je kao višeslojni projekt koji je kroz prizmu široko postavljenih pojmova granice i komunikacije sagledao suvremenu produkciju na području primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Ravnateljica Salona bila je Ivana Bakal, autorica koncepcije, selektorica i kustosica Višnja Slavica Gabout, prostorno-likovni postav izložbe napravio je Mario Beusan, a vizualni identitet Ivan Križan.

Najbolji izdavački projekt u 2014., raskošno opremljena monografija "Prepoznatljivo svoja - kostimografkinja Ika Škomrlj" Martine Petranović, obrađuje njezin opus od prvih radova s kraja pedesetih do danas, te argumentira kako je njime Škomrlj obilježila povijest, ne samo hrvatske kostimografije druge polovice dvadesetoga stoljeća, nego i povijest hrvatskoga kazališta, odnosno nacionalne kulture.

Jelena Blagović, članica ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, koja je proglašena najboljom mladom umjetnicom, izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Kini, Hrvatskoj. Od 2010. je umjetnička asistenica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Jelena Blagović (foto: Srđan Vrančić / CROPIX)

ULUPUH je uručio i godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge - Andrei Bassi i Tahiru Mujičiću, inicijatorima i autorima hrvatsko-mađarskog projekta "EU-UPO-Prepoznavanje" koji se ove godine realizirao kao razmjena šest izložbi između Zagreba i Pečuha.

"Time je otvoren put daljnjoj razmjeni umjetničkih sadržaja i upoznavanju dva susjedna kulturološka prostora koja su stjecajem političkih i povijesnih okolnosti bila skoro osamdeset godina izolirani jedan od drugoga", rečeno je.

Priznanje je dobio i Filip Tadin za kustoski i organizatorski angažman na izložbi "Reduciranje" kojom je promovirao oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa i ukazao na značaj koji makete imaju kao medij komunikacije između projektanata i javnosti.

Počasnim članom ULUPUH-a ove je godine proglašen Dinko Šokčević, povjesničar umjetnosti, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu i jedan od partnera u projektu EU-UPO-Prepoznavanje.

Nagrade je dobitnicima, osim Heferera kojemu će se Nagrada za životno djelo dati naknadno, uručio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Okupljene kulturnjake izvijestio je kako Gradska skupština namjerava i ubuduće podupirati kulturu, a iako je Grad zbog Zakona o porezu na dohodak ostao bez 780 milijuna kuna, kulturi je proračun smanjen samo za pet posto što je, uz socijalu, najmanje, rekao je.

Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a podsjetila je na bogatu ovogodišnju aktivnost Udruženja, od dvadesetak izložbi u Hrvatskoj, do projekata koji su gostovali u inozemstvu. I iduće godine nastavljamo raditi na promociji i afirmaciji primijenjene umjetnosti u svim segmentima, na izložbama, tribinama, predavanjima, radionicama i u izdavačkoj djelatnosti, istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:15