NOVO VODSTVO

Vraćamo stari sjaj galeriji Forum

Nova v.d. ravnateljica Kulturno-informativnog centra je Gabrijela Krmpotić Kos, bivša producentica Koncertne direkcije, koja je u KIC-u naslijedila Gorana Pavletića.

Za novog je umjetničkog direktora galerije Forum pozvala povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, koji je došao na mjesto Milana Bešlića.

U galeriji Forum, koja je smještena u središtu grada, posljednjih smo se godina nagledali izložbi kakve nisu bile prikladne za ovaj ugledni izložbeni prostor u kojemu su stasali neki od naših najvažnijih umjetnika.

Mnoge su pozivnice koje su stizale za ovu galeriju završile u smeću.

Novi likovni standardi

Nova ekipa nastojat će vratiti stari sjaj galeriji Forum, a na to upućuje i njihova prva izložba. Nije okrugla obljetnica, ali u subotu, 14. srpnja, 43 godine nakon otvaranja galerije, izložit će se djela umjetnika koji su obilježili ovaj izlagački prostor, bilo da su sudjelovali pri njezinu osnutku, poput Ede Murtića, Ferdinanda Kulmera, Belizara Bahorića i Koste Angelija Radovanija, bilo da su svoje prve izložbe, još kao mladi umjetnici, održali u ovoj galeriji, poput slikara Zlatana Vrkljana i kipara Peruška Bogdanića.

Na izložbi koja se otvara za tri dana izložit će se i radovi Josipa Diminića, Ante Kuduza, Zlatka Kesera, Nives Kavurić Kurtović, Goranke Vrus Murtić, čiji su radovi obilježili ovu galeriju, i čije je djelovanje ova galerija odredila.

Kada su, dakle, vrelog srpanjskog dana 1969. godine umjetnici u novom prostoru u Teslinoj ulici odlučili otvoriti galeriju, bila je to njihova gesta kojom su pokazali da žele preuzeti stvari u svoje ruke: umjetnici će sami odabirati i izlagati svoje kolege.

I sam se Edo Murtić često u intervjuima s ponosom prisjećao otvaranja galerije koja je postavila nove likovne standarde.

Utemeljitelji su, uz Murtića, Kulmera, Bahorića i Radovanija, bili i Zlatko Prica te umjetnički par Frano Šimunović i Ksenija Kantoci. Otvaranje se produžilo do dugo u noć. Došli su svi koji su bili u Zagrebu, stajalo se u redu ispred galerije, naguravalo se u malom prostoru da se vidi što je izloženo.

Organizacijski odbor

Što se u međuvremenu dogodilo i kako je nastao taj negativni trend koji je gotovo uništio reputaciju ugledne galerije? Prije svega, riječ je o loše vođenoj politici tog prostora. Može li se vratiti stari sjaj, ostaje vidjeti. U svakom slučaju, bilo bi u interesu likovne publike.

Galerijom su, dakle, upravljali umjetnici. Galerija Forum bila je, kako kaže kustos Franceschi, “samonikli fenomen kolektiva kojim su upravljali umjetnici u uvjetima socijalističkog društva, a koji je bio uspješan pandan paralelnoj pojavi “artists run collectives” koji su u kontekstu zapadnjačke demokracije predstavljali pravu revoluciju u komuniciranju umjetničke produkcije javnosti”.

U tom duhu je, dakle, umjetnika koji odlučuju, i on popunio mjesta danas u svojem organizacijskom odboru koji odlučuje o izložbama, vodeći računa i o generacijskoj razlici: Zlatan Vehabović, Igor Eškinja, Zlatan Vrkljan, Peruško Bogdanić, Marija Ujević. Suradnik je i Ranko Murtić, galerist i sin jednog od suosnivača, Ede Murtića.

Cijelo ljeto

- Želim i mišljenje umjetnika mlađe generacije koji nastavljaju modernistički niz u našoj umjetnosti - kaže Franceschi, i najavljuje i gostovanja stranih umjetnika.

Osim umjetničkih radova, izložit će se i najvažniji plakati koji su pozivali na izložbe, katalozi i pozivnice, dokumentacija i fotografije te snimke iz arhiva HTV-a.

Iako je posljednjih godina bilo izložbi na koje nije vrijedno trošiti riječi, Franceschi je svojim odabirom ipak obuhvatio razdoblje sve do 2011. godine.

Naziv je izložbe “Galerija Forum, jedna zagrebačka priča”, a trajat će sve do osmog rujna. Do 2014. godine planira se i opsežno monografsko izdanje posvećeno bogatoj povijesti ove institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:06