U ZNAKU ITALIJE I ANTONIONIJA

Festival kratkoga filma se vratio u Tabor

 Boris Kovačev / CROPIX

Projekcijama prvih programa međunarodne konkurencije te retrospektivnim programom posvećenim Italiji u Zaboku u četvrtak počinje Tabor film festival, jedan od najistaknutijih domaćih festivala kratkometražnih filmova.

Festival se nakon nekoliko godina izbivanja zbog restauracije ove godine vraća u dvorac po kojem je nazvan. U dvorcu te u kinu u Zaboku tijekom četiri dana bit će prikazano šest programa kratkih filmova u internacionalnoj konkurenciji te četiri programa domaćih kratkih naslova. Zemlja u fokusu je Italija koja će biti predstavljena retrospektivom, a poseban program bit će posvećen kratkim filmovima Michelangela Antonionija. Posebne programe imaju Cipar, Turska i Škotska. Tu su i dva programa europskih kratkih filmova nominiranih za “europskog Oscara”, nagradu EFA.

Među filmovima internacionalne konkurencije ističe se kratki pobjednik Sundancea, film “Zviždaljka” Poljaka Grzegorza Zaricznyja, a među domaćim naslovima tu je većina ovogodišnjih istaknutih kratkih naslova: “Balavica” Igora Mirkovića, “Terarij” Hane Jušić, “Finili su Mare bali” Natka Stipaničeva, “Fibonaccijev kruh” Danijela Žeželja i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 23:35