HIT NA NETFLIXU

Ako je ‘Kuća od papira‘ vlak smrti, ‘Berlin‘ je možda malo brži vrtuljak s konjićima. No, možete se opustiti uz ljubavne drame

Berlin, Pedro Alonso

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
‘Ako ste s uzbuđenjem pratili ‘Kuću od papira‘ svidjet će vam se njen prednastavak? Ne nužno‘

I nakon više od tri tjedna prikazivanja "Berlin", prednastavak španjolskog hita "Kuća od papira" (La casa de papel), i dalje se drži na visokoj, trećoj poziciji popisa najgledanijih serija na Netflixu. I dok se na prvu možda čini da "Berlin" prati provjereni recept originalne serije, epizode organizirane oko lika Profesorova (Álvaro Morte) brata zapravo ne prioritiziraju pljačku, koja u "Kući od papira" nosi cijelu priču. Pljačka koju nadgleda Profesor pravi je podvig, misija ‘veća od života‘, dok pljačka pod Berlinovim (Pedro Alonso) vodstvom ostavlja dojam tek usputnog poslića, samo jedne u nizu zanimacija arogantnog, no šarmantnog lopova.

Primat prije preuzima njegova nova ‘fatalna‘ romansa s Camille (Samantha Siqueiros), suprugom Francuza Polignaca, direktora aukcijske kuće. Za razliku od Profesora, kojem je, kao pravome vođi, fokus uvijek na bandi, Berlin svoje ljude, kao i pljačku, olako ostavlja na cjedilu i dovodi u potencijalnu opasnost zbog svoje nove ljubavne fascinacije. Veći adrenalin, čini se, pronalazi u osvajanju Camille, nego u krađi dragulja.

Iako je mozak operacije, Berlin nikako nije inspirativni lider. Nedostatak vođe koji bi bandu držao na okupu, ali i odluka da članovi tima djeluju odvojeno (značajni dio vremena podijeljeni su u parove Keila - Bruce i Cameron-Roi), znatno umanjuju koheziju grupe koja je u "Kući od papira", usprkos neslaganjima i razmiricama, bila na zavidnom nivou.

Ako ste s uzbuđenjem pratili "Kuću od papira" svidjet će vam se "Berlin"? Ne nužno. Dinamika dviju serija potpuno je drugačija, doživljaj je drastično različit, kao da ne pripadaju niti istom žanru. Radnja "Kuće od papira", iako nije lišena humora, intenzivna je, ozbiljna, opasna i često potresna i tragična. Atmosfera u "Berlinu" s druge je strane puno opuštenija i ležernija. Ako je "Kuća od papira" vlak smrti, "Berlin" je možda malo brži vrtuljak s konjićima.

Tražite li sadržaj u kojem dominiraju napete i dramatične scene, okus koji ostavlja "Berlin", usprkos nekoliko uzbudljivih akcijskih momenata, za vas bi mogao biti nedovoljno začinjen. Ako se pak želite opustiti uz Berlinovu ljubavnu pustolovinu te pratiti razvoj odnosa između dvaju veoma svidljivih muško-ženskih parova pljačkaša, "Berlin" bi mogao biti zabava upravo po vašoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:09