DUGO SMO JU ČEKALI

Gledali smo hit seriju ‘Berlin‘: Ne, to nije siromašni rođak ‘Kuće od papira‘. Akcijske su scene sjajne, žele ukrasti 40 milijuna...

Serija Berlin

 Netflix/
Iznajmili su sobe u hotelu nasuprot zgrade gdje će se odigravati njihove glavne aktivnosti, a pritom se sve zbiva u romantičnom Parizu

Španjolski original "La casa de papel: Berlin" jasno upućuje kakva je ovo serija – pred nastavak planetarno popularne "Kuće od papira", što našoj publici nije bilo ni potrebno, jer je odmah pogodila o čemu se radi. "Berlin" je odmah zasjeo na prvo mjesto Netflixove top liste, a tamo će vjerojatno neko vrijeme i ostati. Odigrava se u razdoblju dok radnja "Kuće od papira" još nije ni počela, razumljivo, Berlin odnosno Andrés de Fonollosa (Pedro Alonso) tada još nije bio neizlječivo bolestan, upravo se razveo po treći puta ali i ponovno zaljubio. Krajnje nesmotreno, jer je novi objekt njegove požude Camille (Samantha Siqueiros), supruga šefa aukcijske tvrtke, što mu baš nije odveć pametno: upravo tu tvrtku njegova mala ekipa – ima ih samo pet – namjerava opljačkati i obogatiti se za četrdesetak milijuna eura. Iznajmili su sobe u hotelu nasuprot zgrade gdje će se odigravati njihove glavne aktivnosti, a pritom se sve zbiva u romantičnom Parizu.

Reklo bi se da je ovo jeftina verzija "Kuće od papira", ali baš i nije, bar 40 dana snimali su na pariškim lokacijama, no možda i više u madridskim studijima, koji su niknuli kao posljedica velike ekspanzije španjolske kinematografije. Na ulicama i u interijerima ima dovoljno statista, tek da se zna da to nije nikakvo otaljavanje prethodnog uspjeha, a Alex Pina i Esther Martinez Lobato, tvorci "Kuće od papira", ponosni su što "Berlin" ne zaostaje puno za njihovim probojnim hitom. Nešto malo ipak da, ponajprije, manje je likova, a i sezona i epizoda, no to vas neće toliko smetati. Dakako, Berlin je u središtu radnje, odmah iza njega je Damián (Tristán Ulloa), majstor provalnik kojeg je upravo napustila supruga, a ostala četvorka formira se po parovima: grubi Bruce (Joel Sánchez) zaljubljuje se u Keilu (Michelle Jenner) koja izgleda poput štreberice, a mladi Roi (Julio Peña) u Cameron (Begoña Vargas), naizgled puno zreliju od njega. Pojavljuju se i dvije španjolske policajke, njih smo već upoznali u "Kući od papira", Alicia Sierra (Najwa Nimri) i Raquel Murillo (Itziar Ituño), no njihova francuska kolegica Marie Lavelle (Rachel Lascar) pravo je otkriće.

Neke su akcijske scene upravo izvrsne (natjecanje automobilima u kojima su suvozačice na krovu), no tek da se zna da bijeg iz Francuske u Španjolsku nije previše zahtjevan. Šteta ukoliko sve ostane na ovom pred nastavku, međutim, to ovisi o tvorcima "Berlina".

La casa de papel: Berlin

krim. serija (Netflix)

Španjolska, 2023.

TVORCI; Alex Pina, Esther Martinez Lobato

G: Pedro Alonzo, Tristán Ulloa, Samantha Siqueiros

Ocjena: 4,5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:32