JAMES BOND NA SAMRTI

Nisu ga ubili zlikovci, ali bi mogla recesija

Ironijom sudbine, zadnja dva filma financijski su najisplativiji dio serijala

Hoće li uopće i kada će ponovo najpoznatiji špijun u službi Njezina veliča-nstva izgovoriti legendarnu rečenicu: “Moje ime je Bond... James Bond!”, sjesti u svoj Aston Martin i popiti “protreseni” votka-martini, trenutačno je pod velikim znakom pitanja.

Palica kod Sama Mendesa

Naime, snimanje na poznatim lokacijama izvan Londona već je trebalo početi. Isto tako novi model Aston Martina već je trebao zagrijavati motor, a trenutni agent 007 Daniel Craig već je tjednima trebao s osobnim trenerom raditi na muskulaturi, no umjesto novog nastavka, 23. po redu Jamesa Bonda u Pinewood studiju sve je spremno za snimanje novog dijela “Pirata s Kariba”.

Glavni problem u svakom je slučaju zasad neuspjela prodaja jednog od najvećih filmskih studija MGM koji ima prava na ovu najdugovječniju akcijsku franšizu u povijesti. Iako je još proljetos sve bilo spremno za početak snimanja, scenarij u rukama za Oscara nominiranog Petera Morgana, redateljska palica kod oskarovca Sama Mendesa, glavni glumac spreman, voljan i ugovorom vezan za barem još dva nastavka, čini se da je agent 007 prvi put pobijeđen. Produkcija jednostavno ne može krenuti jer studio MGM, koji je na aukciju stavljen lani u studenome, nema ozbiljnog kupca, a dok se to ne dogodi 23. nastavak Bonda stavljen je na čekanje, što bi, prema najcrnjim prognozama, moglo biti i zauvijek.

Šest godina je vječnost

Posljednji put Bond se našao na čekanju 1990. godine, nakon serije pravnih bitaka i tada se prvi put postavilo pitanje nastavka snimanja franšize, no nakon šest godina agent 007 ponovno je uskočio u sedlo. Ipak, u današnjem Hollywoodu šest godina je jednako vječnosti.

Da ironija bude veća, Bond nikad prije nije bio isplativiji. Posljednja dva nastavka s Danielom Craigom u naslovnoj ulozi “Casino Royale” i “Quantum of Solace” zajedno su zaradili milijardu dolara, što je pokazatelj da je Bonda prihvatila i nova generacija gledatelja.

Čak i da redatelj Sam Mendes odustane od režiranja, na njegovu bi se mjestu voljeli naći brojni ugledni kolege poput Christophera Nolana, koji je nedavno za BBC izjavio da bi uživao režirajući Bonda te kako su upravo scene iz poznate 007 franšize imale utjecaj na njegov najnoviji film “Početak”. No, opet je problem prodaja MGM-a. Jer, kad bi se i prodali u skorije vrijeme, Bond bi trebao pričekati barem dvije, tri godine do dolaska u kina. Cijenu od 2,5 milijarde dolara još uvijek nitko ne razmišlja ponuditi, pa Bondu, zajedno s MGM-om prijeti - bankrot.

Prvi je prava na djela Iana Fleminga, tvorca agenta 007, otkupio legendarni producent Albert R. Cubby Broccoli i s filmom “Dr. No” sa Seanom Conneryjem kao Jamesom Bondom pokrenuo 1962. franšizu i potpisao originalni ugovor s tvrtkom United Artists, koja je s vremenom postala dio MGM-a. No, prava na Bonda imali su - zauvijek ili do agentova kraja. Broccoli je umro 1996., a prije smrti ključeve obiteljskog businessa predao je kćeri Barbari Broccoli i posinku Michaelu G. Wilsonu.

Špijun sa 50 godina?

Upravo su oni i ponovno pokrenuli seriju o Bondu nakon šestogodišnje stanke i angažirali Piercea Brosnana u “Zlatnom oku”. Nisu se, inače, baš uvijek slagali s vodećim ljudima MGM-a. No, uspjeh svakog nastavka dao je Broccolima pravo da se odmaknu od razmirica unutar studija, ali sada o MGM-u ovise više nego ikad. Studio s kojim je obitelj Broccoli “u braku” posljednjih pet desetljeća sada je u dugu od 3,7 milijardi dolara i, osim nekoliko eminentnih projekata, više ne snima filmove. Pitanje je koliko će godina Daniel Craig imati ako se i počne snimati novi nastavak o Jamesu Bondu i hoće li kao 50-godišnjak publici biti atraktivan kao najpoznatiji špijun na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:53