ANGELINA JOLIE

Zašto biti Bond djevojka kad možeš biti Bond?

U filmu ‘Salt’ Jolie glumi agenticu osumnjičenu da je ruski ‘spavač’. Film bi mogao postati franšiza, izgledi na međunarodnom tržištu su odlični. Angelina Jolie potvrdila je reputaciju jedine ženske akcijske zvijezde

Angelini Jolie štošta je dopušteno. Kada su pripremali nastavak velikog hita “Wanted”, ona je jasno stavila do znanja da je uloga ne zanima jer je njezina junakinja Fox poginula u završnici prethodnog filma. Dovela je u nevolju producente: njezina je karizma bila presudna da “Wanted” postigne takav uspjeh, ali objasnila je da se ona ne bavi uskrsavanjem, iako je to uobičajena praksa u hollywoodskim franšizama.

Kotira vrlo dobro

Zatim su joj ponudili ulogu u filmu “Salt”. Ovaj je put prihvatila, suprotno praksi svojih kolega koji se ne guraju u odbijene projekte. Naslovnog junaka, CIA-ina operativca kojeg osumnjiče da je ruski “spavač”, osoba koja se godinama prikriva da bi se u određenom trenutku “probudila” i uzdrmala svjetsku sigurnost, svojedobno je trebao igrati Tom Cruise, ali on je bio suviše zauzet planovima svoje kompanije i pripremama novog nastavka “Nemoguće misije”.

Angelinu Jolie vodila je druga logika. Kad su joj svojedobno ponudili ulogu “Bond djevojke”, ona je uzvratila da bi radije glumila Jamesa Bonda. Film “Salt” dao joj je tu priliku, pa je Edwin Salt postao Evelyn Salt.

“Salt” se ovog vikenda počeo prikazivati u američkim kinima (u naša stiže za otprilike tri tjedna), nije svrgnuo s prvog mjesta “Početak“ Christophera Nolana, ali je zarada od 35 milijuna dolara bruto vrlo dobra i film bi po svoj prilici mogao postati franšiza, pogotovo što su mu izgledi na međunarodnom tržištu, na kojemu glumica vrlo dobro kotira, odlični.

Angelina Jolie je tako potvrdila svoju reputaciju jedine ženske akcijske zvijezde.

Glumica stvara hitove

Svojedobno se nećkala kad su joj predložili da glumi Laru Croft, junakinju videoigara: ipak je tek dobila Oscara za epizodu u “Prekinutoj mladosti” i nadala se nešto ozbiljnijoj glumačkoj karijeri, no naposljetku je popustila i nije požalila. Dva filma iz tog serijala, zatim akcijska komedija “Gospodin i gospođa Smith”, u kojoj je igrala s budućim suprugom Bradom Pittom, te “Wanted” donijeli su zaradu od milijardu i 200 milijuna dolara bruto, što nije postigla nijedna druga glumica u povijesti Hollywooda: akcijski filmovi oslonjeni na ženske zvijezde uglavnom su osrednje komercijalni ili pretrpe krah. Kad u njima nastupa Angelina, pretvaraju se u megahitove.

Nova borilačka vještina

Zanimljivo je da je “Salt” film srednjeg budžeta po hollywoodskim standardima (70 milijuna dolara, od čega je glumičin honorar iznosio 20), ali izgleda puno spektakularnije. Za to je zaslužan redatelj Phillip Noyce koji potpisuje blockbustere kao što su “Patriotske igre”, “Neposredna opasnost” i “Svetac”. Noyce je redatelj starog kova: akcija mora biti pregledno izložena, ukratko, sve se mora vidjeti.

I to je mudra odluka, ali samo zahvaljujući tome što je radio s glumicom koja je bila spremna na sve (njih dvoje već su surađivali na trileru “Skupljač kostiju”).

Atletski je uvježbana već desetak godina, nije joj smetalo mahnito trčanje, bez obzira na to je li u salonkama, tenisicama ili čizmama s visokom petom, vozila se na krovu jurećeg kamiona (skakanje s vijadukta na vozilo ipak je obavljala njezina dublerica Eunice Huthart) te se u dogovoru s producentima odlučila za borilačku vještinu krav maga, poniklu u Izraelu koju prakticiraju FBI i američki specijalci: ona, inače, rabi neke druge, ali te ne izgledaju dovoljno agresivno na velikom ekranu.

Nevjerojatni su prizori njezinih prerušavanja: u prvom dijelu filma je plavuša, zatim brineta, a i dužina kose joj varira najprije je do struka, a poslije sve kraća.

Poseban je problem što bi tako atraktivnu ženu uočio svatko, a uspjeh njezinih pothvata ovisi o tome da bude što manje upadljiva. Nešto, međutim, treba prepustiti i filmskoj iluziji.

Angelini Jolie je 35 godina i po svoj prilici na vrhuncu je karijere. Vanity Fair nedavno joj je posvetio poveći prostor, istaknuvši u naslovu njezinu odluku da više ne glumi. Ona je samo slegnula ramenima i pomirljivo rekla da su novinama uvijek potrebne senzacije, pa je to slučaj i s njezinom “mirovinom”.

Priželjkuje Kleopatru, glumit će Kay Scarpettu

Glumica koja vješto balansira uloge u zahtjevnim dramama (“Moćno srce” Michaela Winterbottoma, “Zamjena” Clinta Eastwooda) i blockbu-sterima zasad niti ne pomišlja na povlačenje, tek na nešto manje angažmana kako bi se što više posvetila obitelji. Us-put spremno ispravlja nepro-vjerene glasine. Recimo, spo-minjali su da bi mogla glumiti u biografskom filmu o Elizabeth Taylor, što, čini se, ne odgova-ra istini: “Samo je jedna Elizabeth Taylor, a pritom je još i živa”. Sigurnije je da bi mogla nastupiti u ulozi u kojoj je Elizabeth Taylor svojedobno dobila najveći honorar u povi-jesti filma: producent Scott Rudin, naime, priprema film “Kraljica Nila: Život Kleopa-tre” po knjizi Stacy Schiff. Angelina bi rado igrala naslo-vnu ulogu, ali upozorava da scenarij još ne postoji. Možda će igrati Vješticu u igranoj ve-rziji “Uspavane ljepotice” koju će režirati Tim Burton, a na ra-sporedu joj je i ekranizacija ne-ke od knjiga Patricie Cornwell: lik forenzičarke Kay Scarpetta je među njezinim omiljenim junakinjama. Od ekranizacije romana “Srušeni Atlas” kul-tne spisateljice Ann Raynd (glumica obožava njezine knji-ge) zasad ništa, iako je u njoj trebala nastupiti sa suprugom Pittom, ali ćemo je zato uskoro vidjeti u filmu “Turist”: igra ulogu kobne žene koja izmijeni život naizgled običnog američkog turista kojega glumi Johnny Depp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:56