NATJEČAJ HAVC-A

Financirat će se novi filmovi Matanića, Schmidta te treći nastavak Koka

 Goran Mehkek/CROPIX

Nijedan od 17 prijavljenih debitantskih igranih filmova nije zadovoljio kriterije HAVC-a u prvom od planirana tri ovogodišnja kruga natječaja kojima se dodjeljuju sredstva za financiranje filmova u 2013. godini.

Uigrani tandem

- Odlučili smo sredstva dodijeliti projektima koji su bili najpripremljeniji i u scenarističkom smislu i u smislu renomea redatelja - objasnio je umjetnički savjetnik za igrani film Antonio Nuić.

Sredstva u ukupnom iznosu od 13,6 milijuna kuna tako su dodijeljena Danielu Kušanu za “Ljubav ili smrt”, treći nastavak iz serijala o Koku, Daliboru Mataniću za omnibus “Zvizdan” čija je radnja smještena u šibensko zaleđe te filmu “Ivanova krizma” Branka Schmidta koji čini završni dio trilogije uigranog tandema Schmidt-Balenović.

U kategoriji dokumentarnih filmova 300 tisuća kuna odobreno je redatelju Bogdanu Žižiću za dokumentarac o slikaru Miroslavu Kraljeviću, a isto toliko namijenjeno je Andreju Korovljevu koji snima dokumentarac o Tusti, prerano preminulom frontmenu KUD Idijota.

Novi pravilnik

Zanimljivi naslovi kriju se i u kategoriji Razvoj projekata, prije svega “Hotel Zagorje” koji će po istoimenom romanu Ivane Simić Bodrožić te scenariju Bodrožić i Jasmile Žbanić režirati Bruno Anković. Prema novom pravilniku HAVC-a odluke se donose dva do tri puta godišnje, pa je tako novi natječaj najavljen već za srpanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:29