‘ČASNA II‘

Katolicizam je i dalje gnijezdo horora: časna sestra svijetlećih očiju i puno djevojčica koje vrište...

Taissa Farmiga, Časna II, Warner Bros. Pictures

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Jedino čega nema je prava strava, za to ipak treba nešto malo više invencije, a sve što ovaj film nudi je solidan dizajn i sugestivna fotografija

Već je postalo suviše komplicirano pratiti odakle iskrsavaju protagonisti iz univerzuma "Prizivanje", a "Časna II", njegovo deveto izdanje, ima dodatni problem. Prvi dio snimljen je prije 2018., znači prije pet godina, a dok gledate "dvojku", morate se pretvarati kao da je to bilo jučer ili naprosto ne obraćati pažnju na logiku priče. Iz prvog filma pojavljuju se samo sestra Irene (Taissa Farmiga, mlađa sestra puno poznatije Vere Farmige, junakinje "Prizivanja") i vrtlar Frenchie (Jonas Bloquet), oboje su nekako dogurali od Rumunjske do Francuske, no kako se radnja zbiva početkom pedesetih godina, morate to prihvatiti zdravo za gotovo.

Tu je dakako i neizbježni demon Valak, časna sestra svijetlećih očiju koja može lebdjeti i prijetiti živima, a pojavljuje se i ovan vrlo sličan vragu. Svašta su natrpali u ovaj nastavak, ima jako puno djevojčica koje vrište kad im se ukaže nečastivi, mračnih podruma i tavana čije daske škripe. Jedino čega nema je prava strava, za to ipak treba nešto malo više invencije, a sve što ovaj film nudi je solidan dizajn i sugestivna fotografija. Ipak, svojevrstan je fenomen kako katolicizam opstaje kao gnijezdo horora, a to će biti još dugo. Ne samo da su dvije "Časne" zaradile puno više od serijala "Prizivanje", nego su i znatno slabiji filmovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:17