NOVI NASTAVAK FILMOVA O KOKU

'LJUBAV ILI SMRT' Film o ljubavnim zgodama kultnog Kušanova junaka

‘Ljubav ili smrt’ u režiji Daniela Kušana nastavak je franšize koja je jedinstven pothvat u hrvatskoj kinematografiji

Uz malu pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra zagrebačka producentska kuća Kinorama napravila je jedinstven pothvat u hrvatskoj kinematografiji.

U tri godine snimila je tri filma s hrpom maloljetnih neprofesionalnih glumaca i tako ustanovila franšizu koja više nema namjeru kretati se unaprijed, ali zato želi unatrag. Striktno slijedeći radnju romana pokojnog Ivana Kušana “Koko i duhovi”, “Zagonetni dječak” i “Ljubav ili smrt” (“Koko u Parizu” otpao je iz financijskih razloga), ostao je manevarski prostor samo za pred nastavak, pa će tako vjerojatno uskoro u produkciju “Uzbuna na Zelenom vrhu”, u kojoj junak serijala još nije stanovao u središtu grada nego na periferiji.

Priča iz osamdesetih

“Ljubav ili smrt” logični je završetak prvog dijela franšize. U prvom i drugom filmu Koko je bio detektiv amater koji rješava zamršene slučajeve, a u trećem ga samo zanima tko je zgodna cura koja ga opsjeda. Kad mu se tako nešto događa, očito je na pragu puberteta, pa dječačke zafrkancije treba zaboraviti. Bilo je izvjesne zebnje kako će Kokova publika - mahom balavurdija - prihvatiti sazrijevanje dječaka koga su dosad zanimali samo nogomet, stripovi i borba protiv kriminala, što se moglo naslutiti i po raznim dodacima naslovu: iako na špici jasno stoji da se film zove samo “Ljubav ili smrt”, poštujući Kušanov original, prikazivači ga najavljuju kao “Koko 3: Ljubav ili smrt”, u strahu da klinci ne bi propustili ovaj nastavak, a producent je u press materijalu dodao podnaslov “Kokova ljubavna pustolovina”, tek da se ne pomisli da će protagonist - kao u prethodnim filmovima - opet u nekakvu akciju. Poslije narednog vikenda znat ćemo jesu li Kokovi poklonici prihvatili uozbiljenje serijala. Po svim izgledima ovaj bi film trebao zadržati dosadašnju gledanost (70-80 tisuća gledatelja), jer usprkos novini - romantičnom zapletu - posjeduje manje-više iste protagoniste, milje i izvedbenu fakturu. Priča se opet odigrava negdje u osamdesetima, nema još interneta ni mobitela, a glavni tehnološki napredak je telefonska slušalica koju se zahvaljujući dugačkoj žici može razvlačiti po čitavom stanu.

Retro štih

Treće izdanje potpisao je piščev sin Daniel Kušan, koji je i započeo serijal s “Kokom i duhovima”, no ovaj put mu je redateljski rukopis manje ukočen, razigrao se u prepucavanjima između cura i dečki, prelamanjima fikcije i zbilje, a unatoč tome što sve nije ispalo najurednije, film se lako gleda. Da ne biste ostali razočarani, morate znati kakav je ovo serijal. Retro faktura najmanji je problem, no pomirite se s time da fabule nisu osobito inventivne (u romanima se to nadoknađuje šarmom i stilom), da bar polovica glumačke ekipe ima dosta tvrd nastup pred kamerama i da je za nešto ambicioznije trebalo više priprema, dana snimanja i novca. Ukoliko vam sve to ne smeta, možda i ne ostanete prikraćeni.

Nova mlada zvijezda

Za razliku od “Koka i duhova” i “Zagonetnog dječaka”, “Ljubav i smrt” posjeduje nedostatak koji će odbiti mnoge. Puno se tu priča o emocijama i pravoj ljubavi, ali se ni jednom riječju ne spomene seks. Današnjoj generaciji 13 ili 14-godišnjaka kojoj se na internetu u tom pogledu otvaraju neslućeni prostori film se doima kao putovanje u prošlost, puno dalju od one u “Koku i duhovima”: potonji je film imao manje-više sve što je trebalo za takvu vrstu zafrkancije, no “Ljubav ili smrt” zadire u ozbiljnije stvari, a pritom zaobilazi nešto što je danas sveprisutno.

Ponajveći adut je nekoliko zanimljivih mladih glumaca. Kristian Bonačić je kao Zlatko još u prvom filmu zasjenio Antonia Parača tj. Koka, a nakon pauze u drugom, u trećem je opet suveren i očito spreman za veće izazove. Vanja Markovinović (Marijana) debitirala je u “Zagonetnom dječaku”, inače najsolidnijem izdanju serijala, ima sve preduvjete karakterne glumice jer lako vlada svojim ne baš jednostavnim replikama, nije loša ni Tesa Litvan kao agresivna Melita, dok ćemo uskoro znati jesmo li s Filipom Mayerom (igra Kokovog konkurenta Mikija) dobili novu mladu glumačku zvijezdu ili nam se to samo učinilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:23