JFF ZAGREB

Od srpskog kandidata za Oscara do najvećeg lanjskog izraelskog hita

Najveći izraelski kino hit prošle sezone, makedonski film koji je uznemirio bugarsku vladu, kubanska drama o pokušaju bijega troje mladih na Floridu, kronika nedaća kroz koje prolazi gay veza mladog židovskog odvjetnika i palestinskog studenta, film o mladoj neonacistkinji koja počinje sumnjati u svoja uvjerenja te novo ostvarenje Gorana Paskaljevića s Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi glavne su atrakcije bogatog i raznovrsnog igranog programa ovogodišnjeg, sedmog po redu festivala židovskog filma, koji se od ove nedjelje pa do naredne subote odigrava u zagrebačkim kinima Europa i Grič, a poslije u skraćenom izdanju u Rijeci (od 7. do 9. lipnja).

Najviše gledatelja lani je u Izraelu privukla mozaička tragikomedija “Svijet je zabavan” Shemija Zarhina (on je i gost festivala), koja se bavi spisateljskom blokadom jedne autorice i sudbinama njezinih likova, dvojice braće i njihove sestre. Nominirana je za 15 nagrada Izraelske filmske akademije, ali je potvrdila samo jednu, jer je slavodobitnik te godine bila sjajna drama Rame Burshtein “Ispuniti prazninu”, koje nažalost nema u ovom programu.

Makedonski Židovi

Makedonski film “Treće poluvrijeme” bavi se malo poznatim povijesnim činjenicama: za Drugog svjetskog rata Bugari su uspjeli zaštititi svoje Židove, ali su makedonske spremno poslali u koncentracione logore. Od njih 7200, samo ih je 2 posto preživjelo rat. U središtu priče su ljubavni par, talentirani nogometaš i mlada Židovka, a u glumačkoj postavi je i Rade Šerbedžija.

Vrlo solidnu međunarodnu reputaciju uživa prvijenac Lucy Molloy “Jedne noći”, nagrađen je, između ostalog, u Berlinu, Tribeci i Deauvilleu, a bavi se dramatičnom noći u kojoj su se brat i sestra i njihov prijatelj zaputili prema Floridi. Nema u tom filmu ništa o Židovima, ali ima gay elemenata, a kako je tema JFF-a već nekoliko godina tolerancija, to se ostvarenje skladno uklapa u koncept festivala.

Njemačka drama

Još više se to odnosi na izraelsku dramu “Vani u mraku” Michaela Mayera, u kojoj se židovski odvjetnik zaljubljuje u mladog Palestinca, no potonji je u nevolji jer ga njegovi bojkotiraju zbog spolne orijentacije, a izraelska država zbog nacionalnosti. Zanimljiva je i njemačka drama “Borbene djevojke” Davida Wnendta, dobitnik pregršti nacionalnih priznanja u prošle dvije sezone, čija je protagonistica mlada neonacistkinja: djevojka se nađe na ideološkom raskrižju kada se zaljubi u afganistanskog izbjeglicu.

Scenarij Filipa Davida

S odličnim preporukama stiže i austrijski film “Tvoja ljepota ne vrijedi ništa” Hüseyina Tabaka, efektno snimljena drama o 12-godišnjem klincu, sinu Kurda i Turkinje, izbjeglice u Beču, koji upadne u stan susjeda Židova, kako bi svojoj klapi dokazao da je neustrašiv.

Najviše će pažnje izazvati film otvaranja, “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića, po scenariju redatelja i poznatog pisca i dramatičara Filipa Davida, u kojem Mustafa Nadarević igra umirovljenog profesora glazbe koji u poznoj dobi otkrije svoje židovsko podrijetlo. Srbi su film lani kandidirali za Oscara, ali se nije probio u uži odabir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:44