8. FESTIVAL TOLERANCIJE

'PAST ĆE NOĆ' Što se dogodilo s filmom o konclogorima koji Hitchcock nikad nije dovršio

 Luka Gerlanc / CROPIX
Najviše će pažnje na Festivalu tolerancije, koji se održava od 18. svibnja do 24. svibnja, privući novo prikazivanje „Schindlerove liste" Stevena Spielberga koji je producirao direktor festivala Branko Lustig

Primjereno naslovu, osmo izdanje Festivala tolerancije – kako se u međuvremenu prozvao zagrebački Židovski filmski festival – nudi od 18. do 24. svibnja sedamdesetak naslova, dugih i kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih usmjerenih na različite teme, od holokausta i izraelske svakodnevice do netrpeljivosti prema manjinama i drugih problema ljudskih prava.

Najviše će medijske pažnje privući novo prikazivanje „Schindlerove liste“ Stevena Spielberga, filma o holokaustu nagrađenog sa sedam oscara, koji je producirao direktor festivala Branko Lustig.

Podjednaka je atrakcija neobični dokumentarac „Past će noć“, u kojem je producent Andre Singer opisao što se dogodilo s istoimenim filmom o konclogorima, koji Alfred Hitchcock i Sidney Bernstein nikad nisu dovršili.

Triler 'Posljedice' Wladyslawa Pasikowskog

Posebnu pažnju zavrjeđuju i kontroverzni poljski triler „Posljedice“ Wladyslawa Pasikowskog, o kojem je Jutarnji list pisao krajem prošle godine, hvaljena slovenska drama „Razredni neprijatelj“ Roka Bičeka, predstavljena lani u Veneciji, te sugestivno napravljena doku drama „Smiraj na moru“ velikog njemačkog redatelja Volkera Schlöndorffa, snimljena po autentičnoj zgodi iz okupirane Francuske. Austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, dobitnik Oscara za „Krivotvoritelje“, osobno će predstaviti svoj dokumentarac „Iskonsko zlo“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:52