ŠALABAHTER IZ FILMA

Pretenciozna prevara koja se skriva iza šminkerske estetike art filmova

Adam Sandler u filmu ”Spaceman”

 LMK/imago stock&people/Profimedia
Iako se minimalistički znanstveno-fantastični film švedskog redatelja Johana Rencka bavi se važnim temama, o njima govori na dosadan i prejednostavan način

Iako se u gornji ešalon Hollywooda probio po "pravilima službe" - epizodne uloge u televizijskim serijama pretvorio je u stalni angažman u rasadniku talenata "Saturday Night Liveu", a zatim taj angažman u uloge u hit filmovima - američki komičar Adam Sandler sve je samo ne tipični pripadnik A-liste čiji honorari imaju osam znamenki. Nije izvrstan stand-up komičar poput brbljavog Eddieja Murphyja, nema gumeno lice poput energičnog Jima Carreyja nije i polivalentan poput lucidnog i sofisticiranog Robina Williamsa. Sandlerov je humor nerijetko infantilan, nerafiniran i prvoloptaški. On to zna i uglavnom se toga i drži. Iz tog okvira izađe tek povremeno - "Pijani od ljubavi" Paula Thomasa Andersona te "Nebrušeni dragulji" Josha i Bennyja Safdiea dokaz su da ipak nije potpuni dramski analfabet.

Kad je streaming platforma Netflix sredinom 2010-ih godina počela ozbiljnije širiti krila i potkopavati tradicionalne odnose moći u Hollywoodu, Sandler je od nje 2014. dobio ponudu koja se ne odbija - ugovor od 250 milijuna dolara za četiri filma. Netflix je bio toliko zadovoljan s filmovima koje mu je ovaj dostavio da mu je čak dva puta produžio ugovor, 2017. i 2020. Suradnja Sandlera i streaming giganta iznjedrila je svakakve naslove, od dobrih poput "You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah" i "Hustle" do slabih poput "Murder Mystery" i "The Week Of".

Na spomenuti je Netflix nedavno stigao novi film sa Sandlerom u glavnoj ulozi - minimalistički znanstveno-fantastični film "Spaceman" Šveđanina Johana Rencka, redatelja brojnih glazbenih spotova, epizoda televizijskih serija i reklama. U novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma", kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi dva razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i tri zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 08:56