‘MADAM WEB‘

Priča šablonska, likovi površni, akcija dosadna, a dvije briljantne glumice su - potraćene

Dakota Johnson u filmu ”Madam Web”

 Sony Pictures Entertainment (SPE/AFP/Profimedia)
Da teme kojima se film bavi nisu plemenite, a moći koje Cassandra Webb interesantne, "Madam Web" bio bi potpuni promašaj. Ovako je tek - gledljiv

Kad je izdavačka kuća Marvel, dom obljubljenih likova poput Spider-mana, Kapetana Amerike, Hulka, Iron Mana i Wolverinea, sredinom 1990-ih godina upala u financijske probleme, iz njih se izvukla tako što je prodala filmska prava na svoje najpopularnije likove.

Krajem 20. i početkom 21. stoljeća, 20th Century Fox snimio je filmove "X-Men", "Daredevil", "X2", "Elektra", "Fantastična četvorka", "X-Men: Posljednja fronta" i "Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog letača", Columbia Pictures, odnosno Sony, snimio je "Spider-Mana", "Spider-Mana 2", "Ghost Ridera" i "Spider-Mana 3", a trilogiju filmova o vampiru Bladeu snimio je New Line Cinema, a film o osvetniku Punisheru snimila je produkcijska kuća Artisan Entertainment.

BBC navodi da su Marvelovi ugovori s tim studijima i produkcijskim kućama bili toliko nepovoljni da je Marvel od prvog filma o Bladeu zaradio tek 25 tisuća dolara. Sony je od tri milijarde koliko su zaradili "Spider-Man" i "Spider-Man 2" Marvelu proslijedio tek 62 milijuna dolara.

KRITIKU FILMA POGLEDAJTE OVDJE:

Vidjevši da se na filmovima o superjunacima može ozbiljno zaraditi, Marvel je pokrenuo vlastiti filmski studio te počeo snimati filmove o likovima koji su im ostali nakon velike rasprodaje koja je bila nužna da bi izdavačka kuća opstala. Ostalo je, kako se kaže, povijest. "Iron Man", prvi film koji je napravio Marvel Studios ostvario je velik uspjeh i iz njega izrastao tzv. Marvelov filmski svemir koji broji 33 naslova koji su do danas zaradili blizu 30 milijardi dolara.

Marvel je tijekom godina, što namjerno, što spletom okolnosti, ponovno došao u posjed dijela likova koje je ranije rasprodao, no Sony još uvijek prava na Spider-Mana i likova koji su s njim povezani. Kad je Marvelov filmski svemir zagospodario kinima, Sony je odlučio da će oko Spider-Mana izgraditi vlastiti filmski svemir, tzv. Sonyjev Spider-Man svemir.

Pored filmova koje je razvio u suradnji s Marvelom - "Spider-Man: Povratak kući", "Spider-Man: Daleko od kuće" i "Spider-Man: Nema puta kući" - Sony je sam snimio igrane filmove "Venom", "Venom 2" i "Morbius" te animirane "Spider-Man: Novi svijet" i "Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet".

U hrvatska je kina u četvrtak 15. veljače stigla nova pridošlica u Sonyjev Spider-Man svemir, "Madam Web" redateljice S. J. Clarkson, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi dva razloga zbog kojih biste je trebali pogledati i tri razloga zbog kojih biste je trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:20