NOVI USPJEH

Tanovićeva "Epizoda u životu berača željeza" u utrci za Oscara za najbolji strani film

Bosnian director Danis Tanovic poses backstage with his Jury Grand Prix Silver Bear award for his movie "Epizoda u zivotu beraca zeljeza" (An Episode in the Life of an Iron Picker) at the 63rd Berlinale International Film Festival in Berlin February 16, 2013. AFP PHOTO / POOL/ THOMAS PETER
 AFP
Tanovićev film je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji film

MOSTAR - Film Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" ovogodišnji je kandidat BiH za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji stranog filma, priopćeno je u utorak iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Tanovićev film je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji film i Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca, koji je dobio glavni protagonist filma Nazif Mujić. "Berač željeza" prikazan je na brojnim festivalima, a otvorio je i ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Tanović je Oscara za najbolji strani film već osvojio 2001. s filmom "Ničija zemlja" koji je nominiralo Udruženje filmskih radnika BiH.

Članovi ovogodišnjega povjerenstva bili su redatelj Nedžad Begović, producent Adnan Ćuhara, direktor fotografije Almir Đikoli, producent Alen Drljević, scenograf Vedran Hrustanović, montažer Zijad Mehić, redateljica Ines Tanović, producent Samir Smajić i scenaristica Elma Tataragić.

Oscar za najbolji strani film dodjeljuje se od 1956. Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti svake godine primi šezdesetak prijava od kojih bira devet filmova u širi izbor, a nakon toga pet koji će biti nominirani za Oscara. Prošle je godine najboljim filmom na stranom jeziku proglašen film Michaela Hanekea "Ljubav".

Nominacije za 86. dodjelu Oscara bit će objavljene 16. siječnja, a dodjela će se održati 2. ožujka. Za hrvatskoga kandidata izabran je film Arsena Antona Ostojića "Halimin put".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:46