TRAŽI AZIL

DOBITNIK SREBRNOG MEDVJEDA OSTAVIO POSAO I OTIŠAO U NJEMAČKU 'Kaže da je dobio 1.900 eura socijalne pomoći i da im je lijepo'

Sarajevo, 160813.U Sarajevu je svecano otvoren 19. Sarajevo film festival. Prve veceri, ispred Narodnog kazalista Sarajevo, publika pozdravila ekipu filma "Epizoda u zivortu beraca zeljeza" redatelja Danisa Tanovica.Na fotografiji: Nazif Mujic.Foto: CROPIX
 CROPIX / Zabranjeno koristenje ove fotografije bez pismenog odobrenja.

Dobitnik nagrade za najbolju mušku glavnu ulogu na 63. filmskom festivalu u Berlinu Nazif Mujić, koju je osvojio glumeći samog sebe u svakodnevnoj borbi za goli opastanak, napustio je Bosnu i Hercegovinu gdje je živio i odselio se u Njemačku zatraživši tamo azil, prenose u četvrtak lokalni mediji u BiH pozivajući se na Mujićeve donedavne susjede.

Mujić, njegova supruga i troje djece proslavili su se nakon filma "Epizoda u životu berača željeza" koji je režirao oskarovac Danis Tanović.

Film je temeljen na istinitoj priči o životu obitelji Mujić u kojoj je Nazif sredstva za život osiguravao skupljajući staro željezo, a zbog činjenice da nije imala zdravstveno osiguranje supruga mu je gotovo umrla nakon spontanog pobačaja.

Nakon što je film prikazan u Berlinu i tamo doživio veliki uspjeh, a Nazif dobio nagradu Srebrni medvjed članovi obitelji Mujić postali su prave filmske zvijezde.

Nazif je nakon toga dobio i stalni posao u komunalnom poduzeću u Tuzli.

U znak zahvalnosti redatelju za iznenadnu slavu koju je stekao Nazif je i svom novorođenom sinu dao ime Danis.

Cijeloj je obitelji pripala čast da otvore ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), no to ipak nije bilo dovoljno da bi obitelj ostala u BiH.

"Prije možda dva tjedna prodao je kombi i otišao u Njemačku sa suprugom Senadom i kćerima Sandrom i Šemsom te sinom Danisom. Nije se ni s kim pozdravio, a nedavno se javio bratu Sulji i rekao mu da je tamo dobio 1900 eura socijalne pomoći i da im je lijepo", kazao je "Dnevnom avazu" Admir Tahirović, donedavni susjed obitelji Mujić.

U komunalnom poduzeću "Rad" u Tuzli mogli su potvrditi samo kao je Mujić dobio otkaz jer se danima nije pojavljivao na poslu.

BiH kao i ostale države zapadnog Balkana suočene su s velikim problemom lažnih azilanata koji u članicama Europske unije, a posebice u Njemačkoj pokušavaju ishoditi dozvole stalnog boravka.

Privučene mogućnošću da i ako ne dobiju azil tamo borave mjesecima, uz solidne novčane naknade dok traje obrada njihovih zahtjeva, brojne siromašne obitelji iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije odlučuju se na ovakve avanture.

U pokušaju rješavanja tog problema Europska je komisija uspostavila mehanizam koji dopušta privremenu suspenziju bezviznog režima s onim državama iz kojih stiže povećani broj lažnih azilanata.

Taj bi mehanizam trebao postati operativan već tijekom siječnja 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:10