LISINSKI SUBOTOM

Bečki simfoničari pobijedili su za prsa Drezdensku filharmoniju

Bečki simfoničari u Lisinskom s dirigentom Jaapom van Zwedenom

 Vanesa Pandžić/Cropix
Na čelu joj je bio Nizozemac Jaap van Zweden, šef dirigent Njujorške filharmonije, koji uspijeva dozivati glazbu kao s oblaka u najzačudnijim tempima

Rečeno sportskim rječnikom u ciklusu Lisinski subotom Bečki simfoničari pobijedili su za prsa Drezdensku filharmoniju! Dakako, nije riječ ni o kakvom natjecanju svjetskih orkestara u Zagrebu nego o sretnoj okolnosti koja je u kratkom vremenskom razdoblju omogućila Zagrepčanima susret s dva među ponajboljim europskim simfonijskim ansamblima pa se usporedba prirodno nametnula. I taman kad vam se učini da ne može bolje ili bar drugačije, ispostavi se da itekako može.

Blagodati glazbenoga života austrijske metropole notorna su povijesna činjenica gotovo bez konkurencije u Europi, sredina u kojoj možete birati samo najbolje, od Opere i Filharmonije ujedinjene u golem izvodilački aparat koji ispunjava obje zadaće, pa sve do Bečkih simfoničara koji su 21. listopada tako uzburkali naš Lisinski.

Stodvadesetogodišnja tradicija orkestra utemeljenog u vrijeme glazbene moderne učinila je svoje usmjeravajući ansambl i repertoar prema novom, često nepoznatom, a iz poznatog u odabir stilskih cjelina kao što je to bio slučaj svojedobno prve bečke izvedbe svih simfonija Ludwiga van Beethovena.

image

Bečki simfoničari kupili su nas za sva vremena izvedbom Beethovenove Pete simfonije

Vanesa Pandžić/Cropix

I upravo su nas na ovom gostovanju definitivno "kupili" za sva vremena izvedbom majstorove Pete simfonije u c-molu op. 67, možda i najboljom interpretacijom te sudbinske glazbe koja se danas može čuti u živoj izvedbi.

Na čelu joj je bio Nizozemac Jaap van Zweden, inače aktualni šef dirigent Njujorške filharmonije, koji uspijeva dozivati glazbu kao s oblaka u najzačudnijim tempima i najnevjerojatnijim dinamičkim kaskadama koje se mogu zamisliti.

Tek smo počeli uživati a sve je već bilo gotovo! Treba svakako istaknuti i Van Zwedenovu zakladu, istraživački centar i "Papagenovu kuću" u kojoj mladi s autizmom mogu živjeti, raditi i sudjelovati u zajednici. Veliki humanist i veliki glazbenik!

Prvi dio programa donio je osim zvukovnoga sjaja predigre operi "Nirnberški majstori pjevači" Richarda Wagnera i dragocjen susret s mladom nizozemskom violinisticom Simone Lamsma, u izvedbi mnogima nepoznatog Violinskog koncerta ranoga opusa Benjamina Brittena. Tankoćutnom interpretacijom mozaične glazbe prepune i zamki i tonske ljepote izazvala je pravu buru oduševljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:14