GLAZBENI MARATON

Bend CURA I DEČKO sviraju 24 sata bez prestanka. Ispričali su nam kako izdrže: ‘Treniramo poput sportaša‘

 Nera Simic/Cropix
‘Kada smo počinjali, bili smo vrlo zaljubljeni i sve je išlo s lakoćom, nismo imali puno. Prvu smo gažu imali za Valentinovo‘

CURA I DEČKO, bend koji je organizirao koncert u trajanju od 24 sata na zagrebačkom Ribnjaku, čine Vanesa Petrac i Ivan Marojević Rojla.

Upoznali su seprije osam godina, a danas su zajedno ne samo u privatnom životu nego i na pozornici te osvajaju domaću alternativnu scenu svakim nastupom. Oboje, kako tumači kritika, imaju talent za improvizaciju pa za vrijeme nastupa uspješno šetaju među raznim žanrovima elektronske glazbe poput neorava ili progressive housea.

image
Nera Simic/Cropix

"Oduvijek smo znali da se želimo baviti umjetnošću, a kada smo se upoznali, to nam se činilo puno lakše", rekli su nam u zajedničkom intervjuu koji smo vodili neposredno prije njihovog maratonskog koncerta, na koji su pozvali svoje brojne kolege. Naime, među izvođačima su Antun Aleksa, Buga Šimić, dečki iz PORTO MORTA, Ivan Levačić, Laura Matijašević, Leo Beslać, Mak Murtić, Miro Manojlović, NOMAD JAM, Pavle Kladarin, Sara Ercegović, Tena Novak, Valerija Nikolovska, Viktor Lipić...

Ime CURA I DEČKO, kako kažu, smislila je Vanesa koja je od djetinjstva maštala o tome da bi to bio jako dobar naziv za bend. Prva gaža bila im je za Valentinovo, stoga im se to činilo savršeno. Karijeru su razvijali polako, ali sigurno.

"Kada smo počinjali, bili smo vrlo zaljubljeni i sve je išlo s lakoćom, nismo imali puno. S godinama smo naučili kako je važno razmišljati tome koji je učinak onog što radimo na zajednicu - kako nismo u vakuumu. Prije nismo imali produkcijske uvjete i poznanstva kakve sada imamo, sada puno lakše ostvarujemo puno veće snove", podijelili su.

Njihova se glazba mijenja kao i oni sami, a posebno vole suvremeni ples čiji se elementi mogu prepoznati i u njihovim nastupima. Pošto je većina njihove publike iz Hrvatske, to im omogućuje da šaraju od grada do grada i u svakom prirede malo drugačiji spektakl. Njihov je kreativan proces vrlo raznolik i zanimljiv.

image

Vanesa Petrac i Petar Panjkota

Nera Simic/Cropix

Uz nastupe i produkciju svoje glazbe bave se i proizvodnjom glazbe za kazališne predstave, filmove, raznim hibridnim projektima i improvizacijama.

"Volimo raditi svoje spotove. Tu nam je važna suradnja sa SHOOMA u.o. iz Bjelovara, jako smo sretni s režijom i maštom Arona Kovačića s kojim krajem mjeseca prezentiramo spot za pjesmu ‘DIY‘", nadodali su.

Gdje se god pojavili, neće ostati nezapaženi, a određeni su im nastupi ostali u posebnom sjećanju.

"Svirali smo u Areni Varaždin za Europski parlament dva dana! Prošle smo zime pisali i skladali za njih. Svirali smo i za NOĆNI MARŠ ispred 10.000 ljudi, i na iconic PARTY KOŠULJA stotom partiju...", prisjetili su se cura i dečko.

Na popis nezaboravnih nastupa je i ovaj u Ribnjaku, koji traje 24 sata, ima brojne goste, a prenosi se i preko streaming platformi uživo iz kluba Scene Ribnjaka. Prvi ovakav nastup imali su 2020. godine live streamom iz svog stana uz EducationTV.

"CURA je 2013. smislila koncept, svidjelo joj se jer nikad nije čula za nešto takvo. Cilj projekta je prikazati sve dijelove procesa, neograničenu moć ljudske kreativnosti i kako dobro mozak radi kada mu nešto nedostaje, kao i euforiju koja se u publici stvara kada se netko potrudi izvan svojih održivih kapaciteta", pojasnili su.

"U smjenama po troje u goste nam dolaze glazbenici s nezavisne scene. Na Sceni Ribnjak otvorili smo i nešto mjesta u publici, pa se može doći i uštipnuti energije. Želimo spomenuti i Viktora Volarića Horvata koji za ovo poteže iz Londona kako bismo imali sound na razini kakvu zaslužujemo i Marka Horvata koji postavlja konstrukciju za izdržati ovo. Za streamanje smo se ovaj put obratili Lit! Produkciji, a da nam bude lijepo i cosy omogućio nam je Adam Llewellin koji je stvarno predivno preobrazio prostor Kluba CMR", pojasnili su cura i dečko te predstavili dio atmosfere.

image
Nera Simic/Cropix

Posljednja su se tri dana isključili iz javnog života kako bi se pripremili i udahnuli. Ističu da su u dobroj fizičkoj formi jer treniraju kao sportaši, a za pripremu su tu još i somatske prakse, mindfulness meditacije i vježbanje na instrumentima.

"Hvala prijateljima koji dolaze pomoći s ostvarivanjem, koji su nas slušali dok smo se žalili i pustili nas na miru vjerujući da ćemo znati sami doći do rješenja. U finalnoj je fazi jako važno da smo to dobro napravili, jer sad našu ideju u stvarnost provode karakteri od povjerenja. Na neki način smo skladali njihove kretnje, poput privremenog orkestra. Sami sebe smo pripremali vizualizirajući svaki tren i sve što bi moglo proći po krivu i što bi moglo biti fenomenalno", podijelili su cura i dečko dio procesa pripreme.

Kako kažu, ovo je jedinstven događaj u svijetu, koji pruža terapeutski učinak, a uvelike se temelji na odnosu samih izvođača odnosno glazbenika i publike.

"Improvizacija pruža jedinstvenu mogućnost za publiku. Publika izravno utječe na tijek misli svirača, samo što su tamo i svjedoče ih. Svirač njihov utjecaj i potporu materijalizira u glazbu te je reproducira natrag. Ova petlja, jednom stvorena, proizvodi velike količine energije visoke kvalitete za sve prisutne. Iscrpljivanje fizičkih i kreativnih izvora koje nastupa nakon improviziranja 24 sata u komadu posveta je i činjenici da su publika i glazbenici jednako izgladnjeli za povezanošću, ljudskim kontaktom", podijelili su.

Nakon ovog pothvata već se spremaju za neke nove, a uskoro stiže i album.

"Krajem siječnja, početkom veljače krećemo s objavljivanjem mikseva za album, pa cijeli album. Proces je bio dugotrajan, edukativan i zabavan. Jako smo zahvalni da smo imali mentora, riječ je o Marku Horvatu iz MHZ studija", podijelili su za kraj.

image

Ivan Marojevic Rojla

Nera Simic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 00:48