KONCERT U LISINSKOM

ČIKAŠKA ŠKOLA JAZZA Chico Freemansvirao je s Charlesom Mingusom, ali i sMichaelom Jacksonom

 Christian Ries / Wikimedia
U Zagrebu će predstaviti projekt posvećen njegovu mentoru i uzoru, velikom glazbeniku, bubnjaru Elvinu Jonesu

U petak 6. ožujka u Maloj dvorani Lisinski nastupa Chico Freeman, američki saksofonist, skladatelj i producent, izdanak čikaške škole jazza, glazbenik koji je u svojoj bogatoj karijeri svirao i snimao s legendama kao što su McCoy Tyner, Art Blakey, Jack DeJohnette, Charles Mingus, Don Pullen, Winton Marsalis... Na scenu je stupio sedamdesetih godina, nakon što je kao nadareni stipendist upisao matematiku na Northwestern University, da bi se nakon par godina sasvim prebacio na glazbu, što je na koncu i diplomirao. Tada je već izvrsno svirao i trubu i saksofon i klavir.

Freeman svira i komponira svašta, od mainstreama do modernog izraza, od latina do free jazza, a u Zagrebu će predstaviti projekt posvećen njegovu mentoru i uzoru, velikom glazbeniku, bubnjaru Elvinu Jonesu. Radi se o albumu "The Elvin Jones Project", s kraja 2012. godine. "Elvin Jones bio je jako važan u mom razvoju. On me je prvi pozvao da zajedno sviramo", ističe Freeman. Doista, s njime je kao mladac krenuo i na prve velike turneje po Europi i uveo u velike američke jazz klubove. Zajedno su snimili i Chicov samostalni album "Beyond the Rain" iz 1978. kojemu je Elvin kumovao. Do danas je Freeman nanizao tridesetak vrlo različitih, samostalnih albuma i još tri puta toliko nastupio na albumima svojih kolega, kao i svog oca, također sjajnog čikaškog saksofoniste, Vana Freemana.

"Sjećam se da je Lester Bowie svoj stil glazbe nazvao avant pop. Ja nemam tako jednostavnu sintagmu, ali čini mi se da ono što radim u sebe može upiti bilo koje sastojke. To nije ono što zovu world music, ali istina je da moja glazba preuzima ono što čujem na raznim stranama svijeta na kojima nastupam." Da, Chico ne voli da ga svrstavaju u određene kategorije, zato i jest posebno zanimljivo preslušavati njegove albume. Nasvirao se on i bluesa po čikaškim rupama i pratio Temptationse i Michaela Jacksona i Stinga. Ali u vlastitim kreacijama znatno je ambiciozniji, što se vidi i po njegovoj diskografiji i po turnejama i po najvećim svjetskim jazz festivalima i klubovima gdje je nastupao. "Jedini limit koji sebi postavljam jest moja vlastita imaginacija", kaže.

"The Elvin Jones Project" sastavljen je od vrlo raznorodnih kompozicija. Na albumu se mijenjaju razna raspoloženja, od blagih i pjevnih balada, preko bržih i kompliciranijhih kompozicija Joea Hendersona, Waynea Shortera i Johna Coltranea, redom velikana s kojima je Elvin Jones svirao, do vrlo osobne, kompozicije samog Freemana, po nazivom 'Alvin'. "Tu sam skladbu napisao jednog dana razmišljajući o Alvinovim poliritmičkim zamislima koje sam volio slušati, uz njega, na pozornici. Od jedne takve situacije koju sam upamtio razvio sam ovu skladbu."

Chico Freeman u Zagreb dovodi postavu sasvim različitu od one koja je snimila ovaj album. To su, dakle, uz Freemana na alt i soprano saksofonu pijanist Caryl Baker, basist Emanule Schyder i bubnjar Luigi Galati. Naravno posebno će biti zanimljivo čuti upravo tog bubnjara koji ima nezahvalnu ulogu utjelovljenja legendarnog Elvina Jonesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:53